Finding α oppurtunities

Finding α oppurtunities

Om bloggen

Strategier, Filosofier, InvesteringsCase

Brus på marknaden

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Wed, June 13, 2018 13:48:10
Har fått en del frågor om hur man negligerar brus från marknaden för att på så sätt kunna ta bättre beslut. Eftersom marknaden styrs och ibland kan bli väldigt manisk pga girighet och rädsla så är det enormt viktigt att kunna stå stadigt i stormen och veta vad för punkter man skall fokusera på.

Ett drömscenario för en investering:

1. Aktien är billigt
2. Bolaget växer kraftigt med ökad lönsamhet (ökade marginaler pga skalbarhet)
3. Oupptäckt värt ett par hundra msek
4. Ledning äger mycket aktier

Vad skulle kunna vara bättre än detta?

Jo detta scenario:

5. Ledning har precis köpt massor av aktier kring dagens nivåer
och Ledning har historiskt gjort bra köp i aktien tidigare


Under januari feb 2015 om jag inte minns fel sålde den dåvarande VD Emil Sunvisson mängder av aktier i Cherry till en kurs om 7kr efter att han slutat. Om jag inte minns fel fick han ut runt 15-20msek för sina aktier. Aktier han idag fått ut 150-200msek för.

Under senare tid har nuvarande styrelseordförande i Cherry köpt aktier för drygt 20msek kring kurser om 55kr och den tidigare VD köpte omkring 58-59 kr.

Enligt min mening är detta ganska goda tecken på framtiden och eftersom det inte finns några insiderförsäljningar så är det ganska enkelt att resonera om hur de som kan bolaget bäst tror bolaget/aktien kommer gå framöver. Tex finns det mängder med triggers som styrelseorförande i princip har en knapp han kan trycka på för att de ska ske i närtid. Då pratar jag särnotering av Yggdrasil Gaming och Game Lounge.


Ett annat bolag som jag skrivit om på min blogg tidigare som jag gillar är Fortnox!

Bolaget är fantastiskt på alla sätt och vis även om det just nu finns en del saker att se upp med tex: Tillväxten kommer troligtvis mattas av pga att man har så stor del av marknaden och det inte går att växa 40 % för evigt. Värderingen är kanske 60 % högre än vad den brukar vara på den historik som finns.

Men redan kring budet på 24 kr valde tungviktare att sälja av tex Arne Karlsson, Leif Johansson och Spiltan fonder etc. idag är kursen kring 69 kr. Ett mycket svårare läge, där dessutom storägaren valde att sälja av aktier kring 30 kr. Om storägaren väljer att lätta kring 30 kr och aktien går till 69 något år senare vad betyder det?

I övrigt kan man också tänka på att marknaden ibland kan ha rätt och vara före. Dvs informell kunskap sprids och handlas på och en aktie kan redan innan känd dålig fakta ha tappat 30 %. Så bör man då få panik om en aktie börjar falla 30 % ?

Jag skulle också vilja lägga vikt på vem som säljer, är det en ekonomisk kunnig person? CFO VD eller är det någon teknikchef?

Att kunna värdera en aktie är ingen mänsklig rättighet även om man är CFO eller VD. Har talat med en mängd personer på höga positioner och skulle säga att det är en väldigt liten del som kan något om investeringar.

Saker som kan ske:

Insiders kan köpa aktier för att det går väldigt bra just nu (men marknaden kan redan ha prisat in det)
Insiders kan sälja en aktie för att det ser dåligt ut framöver (men marknaden kan redan ha prisat in det)

Sen kan de såklart har rätt och har oftast rätt, men att lägga upp en slags mental folder på vilka insynspersoner som brukar ha rätt gör att man kan få ett par möjligheter här och där.

De breda Cinnoberförsäljningarna

Mängder av breda insiderförsäljningar i kombination med att en produkt man arbetat in kunder och som snart ska lanseras där man i princip vet hur många kunder man fått in och vad för bidrag de kommer ge inom kort. Få säljer aktier här om de vet att produkten har sålt bra och de förväntade intäkterna kommer bli stora.

Sen har "ofta" storleken på insiderförsäljningar en viss betydelse och var i personen som säljer befinner sig i livet. Men tex Cinnoberförsäljningarna visar på att även mindre försäljningar 30% av sina innehav? Några månader senare visade sig vara ganska allvarliga för kursen.

Till sist vill jag även säga att det är svårt och det krävs erfarenhet och helst erfarenhet med framgång så man känner i märgen att man likväl skulle kunna ha rätt precis som marknaden skulle kunna ha rätt. Hårddata blandas med någon slags magkänsla, ingen vetenskap utan en konst. Det viktiga i slutändan är att man kan gå sin egen väg och ibland när tillfälle finns betta big time...

Power of the mind

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Mon, June 11, 2018 14:37:25

Att vara en investerare och inte låta känslorna styra är svårare än vad man kan tro vid första anblick. Om du dessutom är en fokuserad investerare och några av de få lägen till outperformance innebär att du måste vikta upp en aktie med 2-4x samtidigt som aktien gått ner 30-40 % på icke information och sentiment så blir det ännu svårare. Eftersom bolaget redan finns i portföljen innebär det inget merjobb men som sagt att vikta upp något som du kanske ligger 30-40% back på och göra den till en position på 20-40 % är tufft för psyket. Det enda man kan göra är det rätta givet den information man har sen får man helt enkelt acceptera att man ibland hamnar snett och den investeringen man trodde var bra på 100kr kanske var 30 % övervärderad istället.

Man skulle kunna köra nån momentum kavastuvariant dvs köpa det som går bra, enklare mentalt men å andra sidan blir avkastningen inte så fet. För att performa +40 % per år krävs det att man gör saker lite annorlunda.

Utbud och Efterfrågan det går "oftast" inte att investera i populära tillgångar och tjäna mycket pengar ofta får man betala ett högt pris iform av sämre avkastning än index. En sektor som dock överraskat positivt och som verkligen är in favor ärgamingsektorn och fang. Den här gången kanske det är annorlunda den resa som tex facebook gjort med att omsätta 2miljarder usd ett visst årtal för att bara några år senare tjäna 30 miljarder usd är inte något som hör till vanligheterna.


Nya modeller skapar nya möjligheter och dessutom möjligheter till extrem lönsamhet (hög avkastning på det kapital som satsas, ofta genom att man inte behöver addera kapital men ändå kan växa intäktsbasen kraftigt).

När möjligheter dyker upp är de inte sällan behäftat med negativt sentiment och ångest. Cherry handlades till en extremt låg värdering vid årskiftet då jag hade det som ett topcase för året i min förra bloggpost, sen dess är kursen upp från 45 till 65 och som mest 74. Enkelt att säga att man såklart skulle köpa svårare att i praktiken göra såklart.

På senare tid har de hänt en del saker i Cherry bla har VD fått gå pga insiderköp. Enligt min mening så gjorde han detta redan i samband med förvärv av affiliates i norge väldigt timeat köp. Hans påverkan på koncernen är inte jättestor han har inte hunnit göra så mycket sedan han tillträdde och andra VDar som har fått gå under min tid är Emil Sunvisson och Fredrik Burvall. Det blev rätt bra ändå. Den drivande kraften bakom Cherry är Morten Klein.

Utsikterna för Cherry ser väldigt bra ut Yggdrasil växer väldigt snabbt och har många operatörer och länder att addera. Samtidigt tror jag att vi kommer få indikationer på en särnotering redan i år och särnoteringen bör ske senast 2019. Game Lounge rullar på riktigt bra och har blivit så otroligt mycket bättre än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Båda dessa bolag som köpts in extremt billigt så den avkastning man fått på dessa investeringar är helt absurda. Kan man driva Operatörsdelen med hyffsad tillväxt och lönsamhet så finns det en bra uppsida på 2 års sikt enligt min mening. Cherry har även 2 andra områden som just nu inte bidrar med så mycket finansiellt för ett par år sen bidrog inte Yggdrasil heller finansiellt. Vad vi vet är att Cherry (som är ett investmentbolag inom spel) har ett helt absurt track record vad gällersina investeringar inom spel. Var inte förvånad om något av de mindre projekten man har blir riktigt bra.


Ett case jag verkligen gillar just nu är Leovegas. Vad har gjort att sentimentet förändrats? Olika punkter: Norge ip fadäsen norska oljefonden säljer aktier, reglering i Sverige , förvärc som man skriver av extremt aggressivt påverkar pappersbuntarna ej cashflow. Några insidersälj och några köp. UK gambling comission har haft några synpunkter på hur leovegas bedrivit sin verksamhet (detta är sen något år och man har åtgärdat allt)

Rykten cirkulerar såklart och det är enkelt att gå på rykten när kursen säger att det är rätt. Vad jag har "hört" är dock att det rullar på som vanligt om inte bättre. När oljefonden är klar och sentimentet förändras återigen så kommer den return man får

kommande 6-24månader enligt min mening vara extremt fin. Jag är mycket förvånad om vi inte har 120-130kr inom en 18 månaders period

Leo har en bra marknadseffektivitet detta kan i princip jämföras med att vara low cost producer och är viktigare än viktigt.

Leovegas växte i q1 40% och spenderade 40% i marketing

Cherry växte i q1 18% och spenderade 33% i marketing

Om Leovegas bara velat växa som Cherrys 18 % så hade de kunnat dra undan 22 % av sina totala omkostnader som lagt sig på sista raden. Vi pratar alltså öka sin EBITDA marginal med 22 % enheter till 33 % EBITDA marginal. Att ha en hög effektivitet har olika orsaker men det handlar om att få in kunder och sedan behålla de så länge som möjligt.

Den enda särskiljande effekten som ett bolag i branschen kan ha är anändarvänlighet. Alla bolag har i princip samma produkter och samma möjligheter att använda sig av affiliates och snart google adwords mm. TV reklam har en viss skalbarhet såklart.

Om alla fick marknadsföra sig lika mycket så hade bolaget med mest kunder till sist varit det bolag med den bästa produkten och den bästa användarvänligheten.

För min egen del så har tiden spenderad på börsen varit extremt låg senaste 16månaderna och pga att man är nybliven förälder så finns tiden just nu inte där alls och jag prioriterar andra saker än börsen men försöker läsa nån halvtimme om dagen åtsminstone! Avkastningen kommande år kommer inte bli så bra men det är helt okej för mig :)Hur mycket vill du betala för att "ha rätt" ?

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Mon, February 12, 2018 12:39:11

Vad är du villig att betala för att ha rätt och se smart ut?

När börsen faller lite så är det direkt ett flöde av oroliga själar på Twitter och de olika råden sprutas ut från vad jag anser egentligen vara oinitierade källor utan grund.

Volatiliteten senaste 2 åren har varit väldigt låg och riskviljan har varit väldigt hög på börsen vilket såklart inte är helt normalt. Kikar man tillbaka sedan finanskrisen 2008 har vi haft många många tillfällen där börsen har gått ner och folk har trott på en double dipp eller en större korrektion. 2011 hade börsen tom en negativ utveckling. Hade man valt att sälja aktier för att sen köpa när det såg ”bra ut igen” så hade man varit en riktig loser. Vi får betalt för att ta risk, men vi får betala för att sälja pga ”osäkerhet”.

Vad skall man göra?

1. Var som ett träd med djupa rötter, inte ett löv i vinden som blåser omkring utan kontroll.

2. Om du inte sålt dina aktier innan det blir lite oroligt på börsen varför skall du sälja när det är oroligt? Upprepar du denna strategi över tid kommer du ha en helt enorm negativ alfa. Frågan är då varför ens förvalta kapitalet eller vara aktiv själv? Fidelitys kunder som har fått bäst avkastning över tid är de som glömt sina lösenord eller dött.

3. Du är inte en speciellt snöflinga du kommer inte timea marknaden och sen hoppa in igen, varför fortsätter folk att tro det?

4. Likviditet? Att hålla likviditet på 20-30 % bara för att den dagen när korrektion kommer kunna säga ”nu fyller jag på” är bland det mest idiotiska jag läst. Vad har dessa 20-30 % i likviditet kostat dig de senaste 8-10 åren jämfört med om du istället skulle varit fullinvesterad och inte köpt 10% dippen?

En enkel överslagsräkning gör att jag istället för att ha 100 skulle haft 30-40 dvs 60-70% mindre kapital, så varför skulle jag då vara glad för att ha 30-40 och sen kunna köpa en 10% dipp? Helt fuckin absurt...

Det som styr detta är EGO - ”ha rätt” att alltid göra något ”smart” men man glömmer bort hur otroligt fel man har över tid och hur mkt pengar man lämnar på bordet och att man sannolikt inte outperformar en indexfond. Sannolikt hade pengarna varit bättre lämpade hos en förvaltare och man glömt bort sin depå. Dessa pengar man lämnar på bordet ”syns” dock inte och är något man inom nationalekonomin kallar för alternativkostnad. Som varje rationell själv bör fundera över en lång lång period.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch.

“We have seen much more money made and kept by “ordinary people” who were temperamentally well suited for the investment process than by those who lacked this quality, even though they had an extensive knowledge of finance, accounting, and stock-market lore.” – Ben Graham

“Success in investing doesn’t correlate with I.Q… Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.” – Warren Buffeln

Hur jag peppar min själv och mina mindsets om jag skulle vara sugen på att sälja, vilket inte hänt på många år men tex:

”Är du en investerare om du säljer pga vad andra gör och agerar? Patetiskt du tror inte ens på dig själv och dina fakulteter, kan likväl lägga ner skiten du har ändå inte vad som krävs trots många års erfarenhet varför inte börja jobba på något lager nånstans. Göra som alla andra vara ett får i nån skock patetiskt”

En av de viktigaste sakerna för en investerare är "independent thinking". För mig innebär det att marknaden måste inte hålla med mig och jag behöver inte andra investerare som håller med mig i mina synpunkter. Detta är en kvalite jag vill värna om och sätter högt. Därav skulle jag inte kunna se mig själv i spegeln om jag agerade på marknadens prisrörelser mer än på ett positivt sätt.

2011 hade jag en okej return trots ett negativt år, det som var synd var dock att jag under den perioden inte hade några jättebra case men ändå fick drygt 9 % return. Ju bättre stockpicking man har desto större är alternativkostnaden för att hålla cash. Eller som Warren Buffett menar på att hade han haft under 10msek så hade han alltid varit fullinvesterad pga alla fina möjligheter som går att hitta med mindre kapital.Skatter och ekonomi

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Thu, January 25, 2018 12:10:39

Tankar om Ekonomi och skatter

Kort: Det spelar ingen roll om vi har 20% eller 40 % skatt de extra pengar vi har ut i disponibel inkomst vid 20 % skatt kommer ändå sugas upp av reala tillgångar i form av att vi kommer lägga de pengarna på räntekostnader. Och vi kommer ha mindre pengar till offentligt verksamhet. Något jag skall försöka illustrera idetta inlägg.

Området skatter är något som jag tycker det fokuseras alldeles för mycket på och som egentligen inte är så viktiga och avgörande som man kan tro. När jag var ung var det ju självklart att minskade skatter = mer i plånboken då är man ju rikare och har mer pengar över. Sen gick 15 år och lite studier i ekonomi och begrundande så inser man att det inte riktigt fungerar så. Vad Howard Marks kallar first level thinking.

Visst omfördelningspolitiken kring skatter kan ju vara ganska intressant och för politiker så är det såklart viktigt för att få väljare, trots att ingen blir rikare av lägre skatter.

Låt mig ge ett väldigt enkelt exempel :ränta = 5 % lön = 25000 kr vid skattesats på 30% kostnad för att leva är 15 000 exkl ränta på boende. Kvar är alltså 10 000 kr.

Med ränta på 5 % och 10 000 i månaden kommer en person ha drygt 120 000 kr per år i utrymme för boende. Dvs kommer ha råd att betala 2,4msek för sitt boende och kommer att betala såpass mycket eftersom man vill bo attraktivt och det är en konkurrensutsatt marknad.Lek med tanken att räntan halveras till 2,5% vad blir följdeffekterna?


Alt1: Kommer fortfarande betala 2,4msek för sitt boende = ha 60 000 över per år till andra trevliga saker.

Alt2: Marknaden kommer adaptera sig, och utbud efterfrågan kommer helt enkelt göra att det nya priset blir 4,8msek dvs man kommer fortfarande betala sina 10 000.

Rätt svar: Marknaden kommer adaptera sig och priserna kommer stiga på de varor det är konkurrens om vilka är:reala tillgångar tex fastigheter. Dvs dessa tillgångar suger upp allt överskott!


Lek med tanken att skatten ökar från 30 till 40 % och vi har helt plötsligt ca 21500 kr att röra oss med isället för 25000kr, vad kommer hända?

Eftersom alla får mindre pengar att röra sig och med och preferensen är oförändrad kommer man fortfarande vilja ha 15 000 för att leva och vad händer med priserna på de tillgångar det är konkurrens om (reala sådana)? jo efterfrågan kommer vara lika stor bara att de priser som kommer erbjudas kommer justeras ned. Med 6500 istället för 10 000 i disponibel inkomst att lägga på boende kommer det nya priset vid 5% ränta bli 1560 000 kr istället för 2,4m.


Vad är det för vinnare och förlorare på detta?

Banker har helt plötsligt en mindre lånestock = minskat räntenetto
Staten har helt plösligt ökat sina skatteintäkter kraftigt och kan lägg detta på annat, även om de inte är så effektiva så är det forfarande bättre för samhället. För nedsidan är så liten.

Samhället = mindre balansräkningar för gemeneman och mindre risker i systemet


(Obs allt detta är bara en förenkling finns givetvis andra småeffekter som påverkar).

Förändringar i skatter påverkar alla och påverkar allas köpkraft, så samma personer som nu bor i innerstan eller äger attraktiva reala tillgångar kommer fortfarande göra så även om skatten ökar till 70 % eftersom alla påverkas, allas efterfrågekurvor förändras.

2017 Sammanfattning

AnalyserPosted by Christian Fri, January 12, 2018 23:41:08

Väsentligt bättre avkastning än förväntat 67,24 % samtidigt steg SIXPRX 9,47 %.


Att hitta investeringar är fruktansvärt svårt just nu och det är få gånger man verkligen känner att man har tillräckligt på fötterna för att kunna dunka in 20-25 % av portföljen i ett nytt bolag. Det positiva är dock att det ofta räcker med en sådan affär per år för att få en riktigt fin avkastning, om man har en strikt koll på sin övriga portfölj så det inte ligger massa skräp som tynger portföljen. Som vanligt gäller det att våga lita på den erfarenhet och kunskap man byggt upp och våga ha en vettig size när dessa uppstår. Kan man inte lita på den kunskap och de referensramar man byggt upp blir det svår att få någon riktigt bra avkastning. Märk väl att som nybörjare (under 5 års erfarenhet) rekommenderar jag inte hög koncentration i portföljen. I år har jag haft några mindre innehav och ”småbets” som inte riktigt kvalificerat sig som investeringar dvs den typ av bolag jag kan tänka mig att hålla i 5 år om marknaden stänger.

Under året har inga innehav överstigit 30 % och oftast legat på låga 20 %. Detta är vad jag i längden eftersträvar. Jag är dock inte alls nöjd med min portföljsammansättning och jag känner mig mer och mer som fondförvaltaren Bruce Berkowitz (fairholme funds) då en stor del av min portfölj består av aktier inom gambling. Något man kan fundera över när man just hittar en mängd intressanta bolag i samma bransch är huruvida rätt man egentligen tänker? Bruce fick då han tog ett väldigt koncentrerat bet på banker efter finanskrisen lida rejält, då aktierna fortsatte falla och hans fond fick enorma utflöden. Det visade sig dock senare att Bruce hade rätt i sina investeringar, men vad hjälpte de då fondutflödena redan gått iväg och inte kom tillbaka till nivåer som var i närheten fornstora dagar.

För 2017 var min enda nya investering av dignitet LeoVegas. Tesen var ganska enkel: bolaget växer fantastiskt bra och jag ansåg att värderingen på 2018/2019 skulle kunna hamna på låga 2 siffriga tal samtidigt som kassan var välfylld på ca 500-600m. Utöver detta så är Leovegas överallt hyllat för sin plattform både vad gäller snabbhet och spelarupplevelse och hamnar oftast i toppen på olika undersökningar och rankingar.

Jag gillar enkla teser och vill helst att man ska kunna ta en snabb kalkyl i huvudet och inse med lätthet att kursen borde vara väsentligt högre. Sitter helst inte med Excelsnurror och krånglar till det för mycket, risken finns att man stirrar sig blind på fel saker och blir för säker på sin sak.

Importance of management with incentive and skill

Det finns en handfull bolag på börsen som man inte skall vara rädd att betala lite extra för, även på en multipel om 20 kan det finnas en extremt fin uppsida. Enligt min mening har jag denna typer av bolag i min portfölj eftersom det är svårare för marknaden att se dem. Cherry är ett sådant bolag även om sentimentet har förändrats och lär förändras igen, mer om detta en bit längre ner. Leovegas är ett annat exempel som fortfarande har utrymme att skapa aktieägarvärde mha tillväxt och förvärv. Just förvärvssidan var inget jag räknade med när jag investerade initiellt men Leovegas har bevisat att man är duktiga på att förvärva bra varumärken till bra priser. Leovegas känns som ett bolag som på bara 2-3 år skulle kunna dubblas igen genom ytterligare tillväxt och förvärv. När jag säger att det känns som det, så bygger det på 14 års erfarenhet inget som går att läsa sig till och en vag uppskattning i mitt huvud.

The power of capital allocation.

MrGreen förvärvade nyligen evoke för 7meur ett bolag som omsätter runt 15mEUR och förlorar 4-5mEUR samidigt som tillväxten är liten till negativ. Kanske får man synergier kanske inte, kanske blir detta ett problem kanske inte. Dvs inget klockrent förvärv så varför göra det? MrGreen har ingen erfarenhet vad gäller förvärv och jag tror inte de kommer kunna leverera i klass med Leovegas och Cherry på den punkten. Vilket såklart medför att MrGreens multipel bör vara väsentligt lägre. Även om man bara betalar 7mEUR så kommer förvärvet istället för att påverka bolaget positivt direkt förmodligen kosta 3-4meur till i förluster man kommer göra innan man får snurr på det (om man har tur).

Cherry gick in som 86 % ägare i Yggdrasil för småpengar (backade upp med några tiotals miljoner) och nu äger man 86 % av ett bolag som sannolikt är värt runt 2,5miljarder.

Cherry var 2014 värt 400m detta något år efter man klivit in i Yggdrasil. Nu äger man 86 % av ett bolag som är värt ett par miljarder och som har potential att bli värt väsentligt mer kommande år. Snacka om att skapa värde!

Marknaden tenderar att underskatta bolag som har en bra kompetens inom förvärv. För alla som läst The outsiders av Thornidike så är det just denna förmåga av kapitalallokering som särskiljer top management från de mediokra och de företag som skapar bäst värde jämfört med medelmåttiga. För de som inte läst The outsiders så rekomenderar jag starkt boken.

Att angripa förvärvande bolag i missförstådda eller nya branscher tror jag kan vara en ficka av ineffektivitet och kan potentiellt överprestera krafigt kommande år när alla andra stirrar sig blind på P/E 21 och anser det vara dyrt bara för att de andra handlas kring 17 samtidigt som bolaget är bäst i klassen på allt och har bra kapitalallokering så kan P/E 21 snabbt sjunka till 6-8 efter något förvärv och ytterligare 1 till 3 år med tillväxt.

Den senaste förändringen i portföljen gjordes under november/december/januari då jag ökat på min position i Cherry ganska rejält och är nu mitt top pick.

Caset i korthet:

Yggdrasil runt 230-260m i omsättning och en ebit kring 80-100m 2018? Att sätta en multipel på 30-35 givet den snabba tillväxten ger oss 20,5-30kr per aktie för 2018 med 84% ägarandel. Med lite tillväxt 2019 kan det vara 30-40kr per aktie och 2020 kan det mycket väl vara 45-55 kr per aktie dvs heeela dagens aktiekurs kan motiveras av Yggdrasil ensamt.

Värde:
2018 20-30kr per aktie,
2019 30-40 kr per aktie
2020 45-55 kr per aktie.
Detta är med ganska modesta tillväxttakter och märk väl att marknaden sannolikt kommer prisa in 2019 (30-40kr redan under H2 2018). Stor chans finns att bolaget delas ut under 2018/2019.


Game Lounge

Cherry har ökat sin ägarandel från 51 till 95 % management behåller 5 % samt får viss betalning i aktier. Bolaget gårsom tåget och ökade sin försäljning kraftigt och EBIT uppgick i q3 till 32 msek upp från 6 msek q3 2016. Bolaget växer helt fenomenalt och det är nog inte orimligt att tro att man kan uppnå ett EBIT över 160msek 2018. Beroende på vad för multipel man sätter på detta kan vi nog enas om att det fristående förmodligen är värt 2,5-3mdr med en multipel om 15-20 på 2018. Men som sagt med lite tillväxt så kan vi ha 30-35kr per aktie redan 2019 bara för detta affärsområdet. Med ytterligare lite tillväxt kan vi ha 40-45kr per aktie 2020.

Värde 2018 25-30per aktie, 2019 30-35 per aktie? 2020 40-50 per aktie? Dessa antaganden bygger likt Yggdrasils antaganden på rejält minskad tillväxt och det finns dessutom en uppsida i Game Lounges estimat just pga deras förvärvshistorik.


Comeon omsatte 448m med en ebitda marginal på 15% - 67msek. Det negativa var att man lade 38 % av intäkterna i marketing men lyckades endast växa 14 % vilket är väldigt lågt. Några fel jag anser man gjort är att man helt enkelt inte låtit comeon sköta hela bolaget (även cherrys nätspel) utan att man istället rekryterat folk utifrån som inte haft någon erfarenhet från branschen. Jag tror möjligheterna att få upp tillväxten till 20-25 % med en vettig marketingspend är helt rimliga. Applicerar man ett P/S på 2-2,5 för 2018 och vi hamnar på ungefär 2,5mdr i sales motiverar det 5-6,25mdr eller drygt 50-60kr per aktie. Om vi använder oss av Betssons låga multipel på P/S 1,71 för 2018 så moiverar det fortfarande minst 41 kr per aktie givet en omsättning om 2,5miljarder för 2018. Och använder man sig av Leo/kindreds multiplar blir de väldigt höga värden.

Jag måste återigen påminna folk om börsens kortsiktiga karaktär när cherry förvärvade comeon var det ett otrolig fint bolag med absurt fin tillväxt och lönsamhet. Någon felrekrytering och lite sämre siffror några kvartal och marknaden förlorar allt förtrodende. Det räcker att Comeon gör 2 bra kvartal på raken så kommer det bli ett helt annan syn från marknaden och priset vara ett helt annat. 2,5x sales motsvarar 60 kr per aktie för comeon och ligger fortfarande under Kindred och Leovegas multiplar med stor marginal. Vi kommer troligtvis landa där efter 2 kvartal med hyffsade siffror.

Såg att en s.k ”Smart money” köpte kambi på deras omvända vinstvarning, well marginalen var kraftigt över vad man kommer ha enligt historiska siffror ungefär lika smart som att gå till kassan i en butik och erbjuda att betala lite extra för varan, eftersom den var så fin. Marknaden glömmer och extrapolerar och är manisk. Det enkla är att räkna de svåra är att stå utanför marknaden och göra det rationella. Jag ser detta om och om och om igen och man blir bara ledsen.. Independent thinking is the right way.

Andra positiva saker för en investerare är att man nu betalar en väldigt hög ränta på de obligationer man satte i samband med förvärvet av comeon mycket p.g.a att man behövde lånen i samma veva som Brexit. Leovegas lånade nyligen till 2%+euribor och där ligger Cherry på 9 % på den första obligationen vilket medför att det finns rejäla utrymmen för förbättringar när dessa omförhandlas. Vilket kommer påverka vinst och kassaflöde kraftigt positivt. Det finns helt enkelt många stormar i sjön som gör att delar av marknaden väljer att passa på cherry just NU. Detta är något alla investerare borde söka och utnyttja för att skapa alfa.


Tro det eller ej men detta är 2019 års siffror som potentiellt skulle kunna inprisas om bara 8-9månader.

Bear = Comeon (41) + Ygg(20) + GameLounge(25) – debt (17) = 69 kr per aktie

Base Comeon (60) + Ygg (30) + Gamelounge(30) - debt (17) = 103kr per aktie

Vid ett potentiellt Bull scenario så har några av bolagets verksamheter som jag inte nämnt här Xcaliber och Highlight fått lite fart under vingarna och börjar leverera, samt att bolaget kanske gjort ytterligare något förvärv. Det var inte många som trodde Yggdrasil skulle bli så bra som det blev, 2014 kunde man köpa hela cherry inklusive Yggdrasil för under 400m nu tjänar Yggdrasil sannolikt 80-90m på ebit 2018. Jämför detta med 1m i omsättning per kvartal för 4 år sedan. Bolaget är helt enkelt fantastiska på att hitta spännande förvärv och skapa värden. En premie på 20 % bara baserat på detta borde finnas kan man tycka.


Falsk känsla av säkerhet?

När jag började min karriär runt 2004 så kunde jag i princip ingenting om hur man investerar framgångsrikt eller vad för karaktär och synsätt en framgångsrik investerare har. Att bara kunna siffror räcker inte man måste även ha känsla för andra parametrar som produkt, marknad, moat och även i vissa fall management (om man väljer att spela på den planen).

Personligen så har jag valt att skala av kommunikation med management och varför då kan man fråga sig?

Enligt min mening så kommer man få mängder av biases genom att ha en god kommunikation med VD tex: Du kommer troligtvis inte cutta losses lika tidigt eller alls jämfört med om du inte pratar med VD. (för framgången ligger bakom hörnet enligt vd och man har mängder av avtal och nya kunder påväg). Vilken VD i vilket bolag har inte mängder av kunder och avtal på väg? And go:

Sannolikt kommer dina förväntningar vara alldeles för höga VDar tenderar att vara säljare vilket kanske inte är så konstigt utan att vara säljare är det väldigt svårt att vara en framgångsrik entreprenör.

Enjoy Group med VD Håkan Sjölander har härjat på börsen i många år och har tydligen en mer innovativ och unik produkt än vad Elon Musks Tesla har. Kikar man på historiken så har vinster lovats i drygt 10 år. Faller man som investerare för en snackepelle så finns det stor chans att man sitter för länge med usla bolag vilket påverkar avkastningen på totalen negativt och alternativkostnaden blir absurt hög.

Vikten av att förändra sin stans

Några av mina "snabba" avfärdningar av bolag innan man förändras sin syn och i vissa fall köpt på väsentligt dyrare kurs:

EVO pga enkel modell som vem som helst kan kopiera ingen moat!

Leovegas pga att det var för "dyrt" på 32 spänn, ingen vinst och ett korthus in the making?

Båda bolagen har varit riktigt tunga case i min portfölj rent % senaste året. En intressant anekdot jag minns tillbaka är när de var 6 toppförvaltare som skulle förvalta pengar åt en stiftelse för välgörande ändamål. Den var satt upp så att alla aktier som skulle in i portföljen var tvungna att gå igenom alla 6 förvaltare för att de skulle få finnas i portföljen, smart va?
Nej inte så porföljen presterade inte alls så bra som det var tänkt.

Riktigt bra case har en tendens att vara missförstådda av marknaden annars kan de inte vara bra case för priset hade varit för högt! Någon faktor måste göra att det är lägre efterfrågan på aktien än vad det borde. Tex snabba kortsiktiga konklusioner från delar av marknaden om saker man egentligen inte har en aning om (som jag ofta är skyldig till).

Det första jag kommer att tänka på när jag ser mina snabba resonemang är dels boken think fast and slow med kahneman och first level thinking av Howard Marks. Vad jag lärt mig i år är att man aldrig ska dömma något för snabbt samtidigt så bygger min förvatlningsstrategi på att minimera förluster och göra det ”enkelt” för mig mentalt.

Att tex äga djupa värdecase som potentiellt kan dubblas på grund av en tillgångsmassa som finns i bolaget men där intrinsic value inte ökar pga att bolaget blöder eller tjänar väldigt lite pengar och har dålig avkastning på den ytterligare investerade kronan är betydligt svårare men kräver också mer tålamod och att man har en stark mage.

För min del känns det enklare mentalt att köpa kvalietsbolag som växer och ständigt ökar sina kassaflöden och vinster för i det långa loppet så följer aktiekursen och vinsten per aktie varandra väldigt väl. Skulle det inte göra det så har man i många fall bra köplägen och möjlighet till överavkastning. Problemet är att man måste investera i bolag som till synes har en hög värdering på dagens redovisade siffror. Att hitta ett IAR systems, Evolution eller Cellavision till P/E 10 när det är ”synligt” går oftast inte Beräknat på vad Evolution Gaming tjänar 2018 kan det mycket väl vara P/E 10-11 på mitt inköp hösten 2016.

Jag tror man kan lära sig mycket från screeners och säkerligen arbeta med de på ett bra systematiskt sätt med en bredare portfölj men letar man efter case till en koncentrerad portfölj måste man gå djupare in och kanske fokusera på e i p/e talet för att hitta en edge. Har bolaget höga bruttomarginaler stor andel fasta kostnader i förhållande till totala intäkter och en hög tillväxt så finns det bra chanser till att vinsten kan mångdubblas kommande år. Sen krävs modet att sitta på ett av generella marknaden sett ”högt värderat” bolag och låta tesen spela ut sin roll. För när det väl börjar komma tecken på att e är påväg upp då åker kursen i rask takt upp med e. Just nu så kan man se Cherry på det sättet temporärt höga räntekostnader som tynger e, förhoppningsvis en temporärt låg ebitda marginal i comeon som tynger e. Vi får se i nästa års sammanfattning!

Frågor från twitter


Hur tänker man och reagerar när börsen dyker 50 % och innehaven likaså?

Mitt synsätt bygger på att jag inte agerar såvida inte något hänt fundamentalt i bolagen. Rent teoretiskt så skulle de kunna vara positivt med lägre kurser då skatten blir lägre i ISK/kapitalförsäkring och alla utdelningar man återinvesterar billigare ger större utdelningström på både kort och lång sikt.

Antag man har 5 olika bolag med ungefär 20 % vikt bolag A,B,C,D,E och man gillar A mest och den faller mer än de andra, då skulle man kunna likvidera i de andra bolaget för att öka på i bolag A vilket skulle kunna leda till att man ökar sin alfa även i nedgångstider. Detta är dock tyvärr inget man kan styra över.


Säljbeslut när säljer man egentligen?

Det som brukar hända mig är att innehaven jag äger förändras i pris vilket leder till att jag ökar/minskar beroende på hur attraktiv värderingen. Det kan också hända att jag hittar ett nytt bolag vilket gör att jag helt enkelt får sälja det som är minst attraktivt.


Ett annat skeende är att aktiekursen blir alldeles för hög så att man inte kan se att man kan få den avkastning man behöver för att riskera kapitalet. Något man skall akta sig för är dock att sälja tillväxtbolag för att det råkar vara P/E 26. P/E 26 låter högt, men riktiga kvalitetsbolag som växer snabbt och som har en bra tanke med förvärv kan snabbt bli billigt igen. Återigen är det den där premien för kapitalallokering som man måste beakta i många fall.


The Case against market timing and John Hussman

Hussman är en smart förvaltare som är extremt välutbildad och som följer makroekonomisk data för att allokera kapitalet mellan olika tillgångsslag såsom räntor och aktier. De senaste åren har han haft det väldigt tufft, sedan starten 2000 har hans fonder leverarat ungefär 0,5 % avkastning per år och de senaste 10 åren är avkastningen ungefär –6,7% PER ÅR. Realt är 0,5 % avkastning såpass dåligt att man förlorat uppemot 15 % köpkraft över dessa 18 år. Hur kan detta komma sig?

At timea marknaden med massa trubbiga instrument är absurt svårt klarar inte Hussman det så klarar inte vi det. Det bästa vi kan göra är att köpa bra bolag som erbjuder en rimlig return till de värderingar vi har framför oss. Är värderingarna för höga så att vi erbjuds säg under 10 % avkastning well då får pengarna sitta på sidlinjen till ett nytt case dyker upp där det finns lite avkastning att hämta. Det enda vi kan göra är att göra det rationella och fokusera på ”Whats important and knowable” och sluta försöka estimera the unknowable som ändå inte går om inte turen kommer förbi på besök...

Shotin from the hip like a cowboy

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Tue, August 08, 2017 22:51:07
Något av de viktigaste attributen jag tror man behöver som investerare är tålamod och förmågan att välja sina skott.

Bara när du har risk reward på din sida bör du göra ditt drag, allt annat är icke värdeskapande och tiden bör ägnas åt annat och pengarna placeras i en vettig fond.

Hur enkelt är det att stå och titta på när alla andra köper aktier hejvilt och tjänar pengar i en bullmarket utan någon djupare insikt? I början av min karriär var jag mycket mer triggerhappy än vad jag är idag, och färre och färre transaktioner har lett till högre avkastning. Bara erfarenhet, självförtroende, eftertänksamhet logiskt rationellt tänkande kan få transaktionerna att gå ner.

Matematiken eller reseachen bakom investeringar är inte speciellt svårt, däremot att eliminera alla misstag man gör pga psykologiska faktorer är väldigt svårt, men det är också där edgen finns att hämta. Att producera 30 % årlig avkastning över tid fungerar inte om man ger bort pengar till smartare personer som kan bolag bättre än vad man kan själv några gånger per år.

Senaste året har 2 investeringar gjorts, det ena är Evolution Gaming group som jag ansåg vara alltför lågt värderat i höstas kring 250kr, och på senare tid Leovegas som efter några rapporter med lönsamhet bevisat att deras prognoser är realistiska vilket gjorde aktien tokbillig på 37 kr. Dessa 2 investeringar har varit en meningsfull portion av min portfölj vilket har bidragit till att totala portföljen gått väldigt bra. Bra lägen kommer sällan och man bör alltid få betalt för sin research och sitt sökande och sittande.

Evolution gaming bör kunna handlas till omkring 25-26x 2018, ==> mitt inköp gjordes till P/E 12 ==> för ett bolag som växt över 55 % i år och är marknadsledande. NetEnts VD pratar om hur otroligt svårt de har att ta sig in på marknaden och göra avtryck pga Evolution starka närvaro, det är underbara nyheter. Uppsida på 1 års sikt är ca 25 % tror jag2016 års summering

AnalyserPosted by Christian Mon, January 02, 2017 23:36:05

Bättre än förväntat med 64,5 % avkastning jmf 9,65 för Six Total Return
Main contributors: Fortnox,Cherry, Oriflame, BB2

Inför 2016 var mina förväntningar väldigt lågt ställda, i slutet av min summering av 2015 så ansåg jag att mina bolag var hyffsat rimligt värderade och jag såg även på möjligheterna till nya investeringar som små pga högre värderingar generellt sett.

Årets avkastning kommer iform av bättre än förväntad utveckling av portföljinnehaven samt möjligheten som uppstod då Visma drog tillbaka sitt bud på Fortnox. Jag har skrivit en kortare sammanfattning av Fortnox i tidigare inlägg (bolaget var perfekt på alla fronter, stark vallgrav, stark tillväxt, marknadsledande position och ett pris som var alltför lågt).

Att insiderköp är viktiga indikatorer kan vi slå fast: Oriflame management köpte aktier för runt 44msek på kurser kring 120-140 (kurs nu 270). Även i G5Entertainment köptes aktier kring 46 kr (+100 nu). I båda bolagen förvärvades aktier som sedan såldes sizen var relativt liten dock.

Kassaandelen i portföljen har under året varit låg, som mest var den runt 10 %. Att hålla kassa är en option på att köpa aktier billigare. Min filosofi är att har jag tillräckligt intressanta aktier med fina avkastningskrav så bör jag äga dem och inte hålla cash och vice versa.

Att få en bra avkastning kräver att man har skicklighet och erfarenhet, men det kräver också möjligheter och tur. Om budet på Visma gått igenom hade min portfölj haft ett väsentligt sämre år, en möjlighet uppkom som jag inte kunde styra över själv. Ibland finns det färre möjligheter och ibland finns det fler.

Avkastningen över tid lär variera med dessa, det enda man kan göra är att fortsätta och läsa för att i framtiden kunna göra bra affärer på det material man läst. Detta påminner mig lite om Wallenberg som sade att han ofta hade affärsmiddagar, inte för att göra affärer där och då utan för potentiellt framtida affärer.

"Survivor bias is a huge problem in human cognition. The tendency is for people to conclude: what I achieve is skill and what I fail at is luck. Too often recollections of events we see in life is best categorized as fiction. People love to tell stories, particularly about their successes. Sometimes we get lucky and sometimes we are skillful. Usually the result is some mix of both" - Michael Mauboussin


Mitt fokus som investerare är inte att försöka förutspå börsfall eller att undvika negativa år, mitt mål är att äga undervärderade tillgångar som kan ge mig en hög avkastning till låg risk. Huruvida det är bolag av hög kvalité eller låg kvalité så finns det alltid en prislapp som garanterar en viss avkastning och risk. Min bild är att alltför många är för fokuserade på att inte ha negativa år istället för att fokusera på det som ger bäst årlig avkasting till lägst egentlig risk. Permanent förlust för en portfölj som är hyffsatt fokuserad med kvalitetsbolag som är undervärderade och en betsize omrking 15-20% och ingen belåning är ganska liten. Den minskas rejält om man lägger mycket tid och har lång erfarenhet såklart.

Vad är fel och vad är rätt?

Under året avyttrade jag mitt innehab i Genesis IT då jag fann en del skumma saker med bolaget, bla utlåning till huvudägaren till ganska förmånlig ränta. Även andra investerare har delgett sina tankar om bolagets ställning gentemot mindre aktieägare som inte varit jättepositiv. Bolaget har under åren uppvisat en fin tillväxt med lönsamhet och var jämfört med andra tillväxtbolag billigt prissatt. Aktien har sedan jag sålde mer än 3 dubblats. Vad finns det att lära av en sådan erfarenhet? Ett enkelt svar hade varit att man inte skulle sålt, utan acceptera bolagets stans och utnyttjande av kapital. Å andra sidan vid 10 sådana tillfällen, hur många av dessa hade inneburit en stor kapitalförlust och chans till bedrägeri? Jag vet inte...


Hur säker är man på sin investering, och hur mycket vill man deworseifya ?

Efter många år på börsen har jag insett att av mina bästa ideér så är jag fortfarande inte så smart att jag vet vilka som kommer utvecklas bäst på både kort och lång sikt. Detta gör mig ovillig att ha för stora positioner och man bör alltid tänka på att det finns företagsspecifika risker som inte syns förrän de gör det, vilket kan ge katastrofala resultat. Lägg därtill att den psykologiska stressen ökar och ett strikt rationellt fokus på sin investering kan försvinna ut genom fönstret tänk: FPC.

Portföljen just nu består av 1 innehav över 30 % inga över 20 % och merparten <20-5 %.

"If you think your IQ is 160 but it's 150, you're a disaster. It's much better to have a 130 IQ and think it's 120." - Charlie Munger

Att ha mindre än 5 % positioner om man är en aktiv investerare med erfarenhet och kunskap anser jag vara fel, då man knappast får betalt för att vara aktiv. Mer om min filosofi om portfölj och bet size finns i 2015 års sammanfattning.

Att försöka förutspå hur börsen går med makroekonomi är lönlöst, själv har jag hela tiden "känt" eller trott att börsen varit övervärderad och borde går ner. Om någon hade berättat för mig vid årets början att vi skulle ha en BREXIT och dessutom TRUMP som president, samt ett till synes missnöje världen över med etablissemanget så hade jag aldrig trott på 9,65% avkastning förSIX Total Return. Att försöka förutspå kortsiktigt hur börsen skall gå är totalt meningslöst. Enskilda bolagsvärderingar och möjligheter bör styra allokeringen och inget annat. Min nästan färdiga examen är i nationalekonomi, den största lärdomen från makroekonomi är att det är extremt svårt att förutse något alls.

Att vara med i klungan kostar pengar

Avanzas Hemberg hade en intressant notering där han berättade att genomsnittspersonen som investerat i Fingerprint har ett GAV på 95 kr per aktie. När aktier blir populära och alla börjar prata om de, grannen tjänar massor av pengar då är det svårt att stå emot. Hur många som egentligen "kan" Fingerprint räknar jag till extremt få, att kunna ett bolag i en föränderlig bransch är ungefär som att syssla med makroekonomi - alldeles för många variabler.

För att göra bra affärer över tid måste man veta mad man vet, ännu viktigare är att man måste veta vad man inte vet. Viktigare än det är att man också vågar agera utifrån det, att våga stå utanför något när andra tjänar massor av pengar. Den psykologiska tuffheten finns hos väldigt väldigt få människor. Det är därför aktier är det ultimata "spelet" man blir aldrig färdiglärd och det går alltid att lära sig mer.


Vad gäller Fingerprint så skulle jag säga att det finns ett pris där även en person utan kunskap om branschen kan sätta ett konservativt värde på rörelsen och förvänta sig en bra avkastning. Det skulle tex kunna vara (Kassa per aktie + 2x årets resultat). Att veta huruvida bolaget tjänar pengar eller inte 2025 går inte. Jag skulle vilja berätta om alla bolag inom halvledar branschen som det gått dåligt för, men dem finns ju inte längre..

Till Ferhad

Boktips: Författare Joel greenblatts (you can be a stock market genius), Phil Fishers common stocks and uncommon profits, Margin of Safety en bok som Seth Klarman skrivit som dessutom finns att hitta som PDF runtom på nätet. Capital account en bok skriven av en förvaltare under turbulenta år, även Bull! som är skriven av Maggie Mahar. Samt Common stocks and common sense väldigt bra case bok!

Hur man får riktigt hög avkastning

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Thu, October 06, 2016 16:35:53

Hur man bygger en förmögenhet i unga år

Ekvationen är enkel: Sparkapital x (1 + ränta) ^år

Förutom att kontinuerligt spara, så är enda sättet att få ihop tillräckligt med pengar att få en tillräckligt bra årlig avkastning. Jag påstår inte på något sätt att detta är den enda vägen mot att få en hög årlig avkastning, inte heller att det inte finns folk som gör tvärtom och uppnår samma eller bättre resultat. Min erfarenhet bygger på böcker om Buffet, Munger, Fisher, Greenblatt mfler och andra investerare som jag byter ideér med vars framgång jag sett genom åren.

Ränta på ränta

På 10 år blir 100 000 kr ca 619 000 kr med 20 % ränta och 3,8m på 20 år. Detta är fantastiska siffror givetvis och som en mindre investerare med full kunskap om hur marknader fungerar, hur man värderar företag och har full förståelse för sin kompetenscirkel och peronliga psykologi så bör 20 % vara möjligt. Med 40 % årlig avkastning har du efter 10 år 2,89msek och 20 år 83msek, en dubbelt så hög ränta ger 83 m efter 20 år istället för 3,8m. Det är denna typ av ränta som behövs för att uppnå målet.

Jag förstår skepsisen mot att ange såpass höga tal, och jag inser att jag haft en enorm tur senaste 13 åren och att det inte är lätt att prestera dessa tal. Jag lutar mig dock till Buffetts citat nedan vad gäller returnen för en investerare med ett mindre kapital och den return som går att få inkrementellt från den nivån.

Mitt kapital var 168 000 kr för drygt 13 år sen, vilket har växt till över 32m samtidigt som jag tagit ut och livnärt mig på portföljen många år, gissningvis runt 55 % årlig avkastning.

Inlägget riktar sig till de som vill arbeta med sig själva, och spendera +15 timmar i veckan i flera år för att få en förståelse och kunskapsbas för att kunna få den typ av avkastning som krävs. På min twitter finns det mängder av böcker som man kan lära sig mycket av och jag rekomenderar verkligen att läsa mer än 1 ny bok per månad de kommande 5 åren. Jag trodde att jag hade tillräcklig kunskap efter drygt 3-4 år och nu 13 år senare inser jag att jag inte hade en susning om vad jag gjorde då och uppskattar att det var först efter 7 år på marknaden som kunskapen var tillräcklig. Jag skulle dock inte vilja påstå att jag var top notch varken då eller nu. Jag har varken högre IQ än snittet eller arbetar hårdare än de som arbetar hårdast. Styrkan har varit min disciplin, att inte ge mig in i investeringar jag inte förstår, att hellre passa på ideér och arbeta på att hitta nya ideér som jag förstår och kan få en känsla för risk/rewarden i caset. Antalet förlustaffärer har varit extremt små.

Min strategi kortfattat

Köpa lönsamt kvalitetsbolag/tillväxtbolag till låga multiplar där jag känner att jag kunnat ha en bra insyn i hur företaget skall utvecklas kommande åren, och där jag är säker på bolagets kvalite vad gäller industristruktur, produkt och management.

Helst ska bolaget vara i ett läge där ytterligare andel ökade intäkter avspeglar sig i väsentligt ökat rörelseresultat. Detta genom att kritisk massa precis uppnåtts eller kommer uppnås. Genom att man fokuserar på lönsamma toppbolag där lönsamheten kommer förbättras ännu mer, får man en låg risk i affären speciellt om man inte betalar för den ökade lönsamheten i förväg genom en hög multipel.

Denna typ av affär är den som genererat absolut bäst avkastning, tex IAR,Doro, Travelpartner, Cherry där har årsavkastningarna varit flera hundra %.

Väldigt få affärer görs i bolag som inte tjänar pengar, förmodligen mindre än 1 %.

Ex 1 IAR, lönsamheten gick från 6-7 % till runt 24 % under perioden jag ägde aktien samtidigt som omsättningen ökade kraftigt, EBIT 5 dubblades på 3 år.

Andra enklare affärer är helt enkelt när marknaden är väldigt pessimistisk och man kan köpa "hyffsade" bolag till jättelåga multiplar, en sådan affär var Royal Unibrew under 2010, P/CF var runt 6-7 då, samtidigt som konkurrenter i branschen handlades på över 15.


Kassaandelen har aldrig varit speciellt stor men ofta varit runt 10 -30%.

The number one idea is to view a stock as an ownership of the business and to judge the staying quality of the business in terms of its competitive advantage. Look for more value in terms of discounted future cash-flow than you are paying for. Move only when you have an advantage."
— Charlie MungerReceptet för framgång är tid och kunskap

1. För att kunna bli en framgångsrik stockpicker/aktieplacerare krävs kunskap om en del olika saker bla:

1.1 Redovisning
(Mäta bolags kvalité, finansiella situation, dolda tillgångar/skulder, felaktig bild av tillgångar/verksamhet). Böcker finns att hitta överallt, bibliotek och artiklar på nätet.

"The language of business is accounting" - Warren Buffett

1.2 Företagsvärdering

(Förstå bolags kvalité och ekonomin i den bransch de verkar i, var i värderingsskalan bolagen bör handlas). Det finns mängder av böcker och artiklar att läsa i ämnet samt böcker på bibliotek. Rekomenderar även value investing podcast med mihajlovic och speciellt avsnitten med Ethan Berg och Pat Dorsey som behandlar företags vallgravar och långsiktiga konkurrensfördelar.

Ett exempel som är aktuellt idag är Fingerprint Cards, bolaget har inga nätverkseffekter, inlåsningseffekter, patent som håller konkurrenter borta, eller en dominerande position som ger bolaget möjlighet att ha absolut lägst kostnader och bäst avkastning på kapital i branschen på sikt. Marknadens värdering av Fingerprint är enligt många en ensiffrig multipel på kommande årsvinst. Det kluriga är dock vad den är om 2 år och bortom, historiskt sett så är kyrkogården full av bolag inom semiconductor sektorn som ofta har miserabla avkastningar på kapital och minimala marginaler. Även om bolagets marginaler kommer sjunka så finns det ett visst pris där man kommer få en rimligt avkastning genom att äga fingerprint och en annan kurs där man kommer förlora pengar. Alldeles för svårt för mig att veta vad som kommer hända framöver och inom vilka tidsramar, därför avstår jag helt enkelt.


1.3 Makroekonomi

Det är svårt att timea en cykel, men vi vet ungefär var i cykeln vi är och var vi inte är. Idag tex har bilförsäljningen i både USA och Sverige ökat i 5-6 år irad och är på toppnivåer samtidigt som arbetslösheten har sjunkit under 6 % i usa och är relativt låg även i Sverige. Vi är alltså troligtvis inte i början av en konjunkturcykel utan snarare i det senare skedet.

Hur påverkar omvärldsfaktorer? Vi har haft mängder av rubriker i DI tex PIGS, skuldsättningar i USA, Frankrike, Italien etc. Men vad säger det oss? Samtidigt har vi haft en extremt bra börs sen 2008 och finanskrisen. Vad korrelerar med vad? Det är lätt att gå bort sig och bli domedagsprofet och leta efter saker som är negativa men som inte påverkar aktiers pris. Det negativa tenderar att få 90% av uppmärksamheten jämfört med positiva som: tex färre personer lever i fattigdom, effektivitet/produktivitet fortsätter öka, man får mer varor för sina pengar.

Börsen tenderar att korrelera med inflation när inflation/förväntningar stiger, sjunker börsen, problemet då blir att estimera inflation.

Bör detta påverka kapitallokering? Historiskt har aktieexponeringen varit hög vid fel tid och låg vid rätt tid. Faller även under psykologi området.

Går du ur marknaden helt, och marknaden går iväg, kommer du troligtvis aldrig komma in igen, för du vill inte köpa dyrare.

Läs historik om börsen böcker som:Capital account, BULL! ger historiska perspektiv som underlättar att förstå hur börsen fungerar över tid, har man börjat med aktier efter finanskrisen kan allt te sig väldigt "lätt".


1.4 Psykologi


Våga gå emot strömmen, vi är programmerade att leva i stammar och vara flockdjur, men på marknaden är det dyrt att följa andra.

När sentimentet är bittert och det gör ont i magen, då har det gjort ont i magen på andra placerare som sålt vilket skapat fler attraktiva lägen att köpa då kurser fallit och få säljare finns kvar.

När det är som idag, IPO mania och det räcker med ett litet knyst på twitter för att folk ska rusa in i aktier, bör man tvärtemot dra öronen åt sig och vara mer disciplinerad.


1.5 Portföljkonstuktion

Hur bör portföljen se ut, all-in? Om man jonglerar med ljusfacklor springandes igenom en dynamitfabrik och klarar sig oskadd till andra ändan, säger inte mer än att man är en idiot. If you dont have any chips, you cant bet. En förlust på 90 % kräver 10x kapitalet för att komma tillbaka på 0.

Å andra sidan att allokera kapital till den 30e bästa idén man har är inte heller optimalt för räntabiliteten på ens kapital. Statistik/mattematik visar att efter 8 innehav så minskar inte risken speciellt mycket när man adderar innehav nummer 9.

Min tes är att ha mindre positioner första 5 åren 5-8% kanske, därefter när kunskapsnivån och erfarenheten ökat kan man öka upp vikterna om det känns bra. Detta beror givetvis på vad för typ av case det är och vad man själv känner sig bekväm med.

Ex1: Ett bolag som tar fram en medicin/patent/ny produktlansering: Om det lyckas ökar värdet på bolaget med 30x, om det misslyckas minskar bolagets värde med 95 %. Med andra ord till 95 % sannolikhet förlorar du 90 % av värdet på ditt innehav, men iom att paybacken är såpass god är fortfarande expected value över 1,5x.
Dvs med 1000 liknande innehav i en väldiversifierad portfölj hade din avkastning varit över 50 %.

Problemet är att du inte kan ha en hög andel (+10%) av kapitalet allokerad till denna ideén men en position om 0,5-3% är rättfärdigat beroende på vilken variabilitet man själv känner sig till freds med.

Ex2: Ett investmentbolag med en god ägare och extremt bra track record och en väldiversifierad portfölj om 10-15bolag där man själv anser att flera av innehaven är undervärderade och som samtidigt handlas till 40 % rabatt, en position på 60 % av kapitalet hade förmodligen inte varit för mycket.

"Risk can be greatly reduced by concentrating on only a few holdings" - Warren Buffett


2.
Fokus måste vara på riskjusterad avkastning!

Vid rätt utfall måste payoff vara hög, om den inte är hög, måste nedsidan vid fel utfall vara extremt liten!

"Heads i win, tails i dont lose that much" - Monish Pabrai


3. Du är troligtvis fel ute om du:

* Köper en aktie pga twitter/grannen/börssnack för den stiger utan att ha researchat bolaget i ett par veckor
* Säljer en aktie för att "inget händer"
* Köper bolag som inte tjänar pengar och har mindre än 5 års erfarenhet från aktiemarknaden
* Försöker timea marknaden, jag har tyckt marknaden varit dyr 2011-2012-2013-2014-2015.
* Har kort erfarenhet av marknaden men är all in i bolag som inte tjänar pengar


4. Pris och värde har en relation

Tex kan du inte investera i börsens "bästa bolag" och vara säker på att få bra avkastning, att bolaget är bra är känt och kan ha belönats med en premie värdering som gör att framtida avkastningen blir som genomsnittet. Att köpa det sämsta bolaget, betyder inte heller nödvändigtvis att avkastningen blir dålig.

För att få en riktigt hög avkastning måste man vara före marknaden oftast, investera i Fastighetsaktier idag för att räntan är låg, aktiemarknaden har vetat om att räntan är låg länge och det har prisats in, man måste ha en avvikande tro om att räntan ska vara låg längre än aktiemarknaden tror alternativt att räntan ska vara ännu lägre än vad aktiemarknaden tror eller både och. Alternativt hitta något som är företagsspecifikt som aktiemarknaden ännu inte ser.


5 Avkastningen man får beror på hur bra stockpicker man är och hur många möjligheter marknaden erbjuder en över tid.

Hur många möjligheter man får, beror på hur mycket man vågar gå utanför ramarna och researcha saker som ingen annan researchar och det bygger givetvis på hur mycket tid man har. Bygg en kompetenscirkel, researcha branscher som du tycker är intressanta och gärna har olika karaktärer med switching cost, skalbarhet, vallgrav mm.

6 Skapa ett nätverk av personer du kan bollag ideér med, skriv på twitter eller börja blogga så kommer du i kontakt med personer allteftersom din tankeprocess blir bättre och folk vill dela ideér med dig.

7 Bra bolag är bolag som har en bra produkt (svårkopierad, patent, har betydande kostnader för att byta ut den, inlåsningseffekt, lägst pris, skala på marknaden, prismakt, nätverkseffekt).

ex: Fortnox har 136 000 kunder av 200 000 på moln, totalmarknaden är ca 1miljon.
Produkten är mycket uppskattad och överlägsen konkurrenters, priset på 99kr per månad erbjuder en dold tillgång då priset utan problem kunna höjas med 30 % utan att förateget förlorar kunder i stor utsträckning. Kostnaden för att lära sig ett nytt redovisningsprogram jämfört att betala 30kr mer i månaden är stor. Detta skulle öka fortnox ebit med över 40m och sannolikt värdet med över 16 kr per aktie.


Bra bolag är också bolag som drivs av en ägare med stor kunskap om kapital allokering ett exempel skulle kunna vara Elanders där Bennet varit drivande i att ta bolaget från ett sömnigs tryckeri till ett supply chain management bolag med flertalet värdeskapande förvärv. Hit platsar även mitt största innehav Cherry, som har en helt absurd framgång senaste 20 åren.


8. Om du inte har ett riktigt stort kapital, förvalta inte ditt kapital som om det vore stort.

“If I was running $1 million today, or $10 million for that matter, I’d be fully invested. Anyone who says that size does not hurt investment performance is selling. The highest rates of return I’ve ever achieved were in the 1950s. I killed the Dow. You ought to see the numbers. But I was investing peanuts then. It’s a huge structural advantage not to have a lot of money. I think I could make you 50% a year on $1 million. No, I know I could. I guarantee that.” - Warren Buffett

Leta bland de absolut minsta bolaget, där du konkurrerar med Anders Andersson (istället för Blecher och Didner Gerge). Bolag som jag hittat genom åren på de mindre listorna Doro 12 kr, (IAR + DistIT) 25kr , Cherry 22 kr, Fortnox 11 kr, NGS 20 kr, Kopparbergs 20 kr, Avanza 24, Nordnet 5 kr.

Om du har ett mindre kapital bör du alltid kunna hitta intressanta ideér och kassaandelen bör aldrig vara speciellt stor.

Å andra sidan, if theres nothing to do, do nothing. Håll hellre en viss andel i kassa än att vara 100% exponerad i case du inte tycker är speciellt bra.

9 Optimism är investerarens fiende och pessimism dess vänn, utan humörsvängningar på marknaden blir det väldigt svårt att hitta bra köplägen på marknaden. När osäkerheten är stor på marknaden är framtida avkastningen hög i genomsnitt och vice versa. Det är absolut tokviktigt att du lär dig hantera dina känslor och att du kan ha en disciplin som gör att du inte agerar jämsides med marknaden om du vill ha mer än 8 % avkastning!

10 Har du rätt eller fel? Bara för att utfallet blir fel, betyder det inte att dina analys var fel och att du borde göra annorlunda om du fick samma datapunkter och göra om beslutet. Marknaden kan ge dig fel under en lång period innan den ger dig rätt!

Likväl kan man få rätt utfall utan att ha haft rätt tänk från början.

11. Läs mycket, de smartaste personerna jag känner läser minst 20 böcker per år inom olika ämnen och är öppna för förslag och andra tankar.

"I’m not entitled to have an opinion unless I can state the arguments against my position better than the people who are in opposition. I think that I am qualified to speak only when I’ve reached that state."
— Charlie Munger


12. Lyssna på andra ideér omge dig med smarta personer, sök inte bara information som bekräftar din tes, lägg 2 timmar per dag på att fundera över riskerna kring dina bolag och branscherna de verkar inom.

13. Låt bra bolagen sköta sig själv, let the profits run, allokera om när du finner bättre ideér eller när värderingen blir alltför orealistisk.

14. För en hög avkastning krävs att du minimerar de dåliga investeringarna. Tänk om när ny information kommer, sitt inte och hoppas på att aktiekursen skall återhämta sig till ditt GAV.

"Intelligent people make decisions based on opportunity costs."
— Charlie Munger

15 Vi kommer alla vara nybörjare och göra flertalet misstag och det är lugnt, är du ung så har du tid på dig att lära dig.

16 Att prestera på aktiemarknaden är inte enkelt, annars hade det vimlat av dollarmiljonärer därute, när det går bra går det oftast inte lika bra som man tror och när det går dåligt så går det oftast inte så dåligt som man tror.

17 Skaffa en kompetenscirkel läs om olika branscher och olika företag, var nyfiken och specialisera dig gärna inom områden du är intresserad av, det blir så mycket enklare och mer intressant då. Idégenerering är det absolut svåraste för att skapa en hög avkastning, högkvalitativa ideér finns det sällan gott om, och ju större kapitalet blir desto fler krävs.

18. Det är en myt att man "måste" vara ur marknaden när den går ner, 2008-2009 var min portfölj ner 60 %, dels finanskrisen men också ett stockpick som gick illa. Det finns nackdelar med en koncentrerad portfölj, när man har fel helt enkelt.

19 Förväxla inte volatilitet med en permanent kapitalförlust, om du inte blir glad när ditt innehav minskar i värde så du kan köpa mer billigt, har du inte tillräckligt på fötterna. Historiskt har de lägen där jag köpt på mig mer vid nedgång varit extremt gynnsamma för totalavkastningen i portföljen.


20
Pengar är en option på att i framtiden kunna köpa billigare, om du förväntar dig att din portfölj bara kommer avkasta 5-10% (svår idétorka) kanske det är mer rimligt att ha cash att använda till kommande potentiella lägen.

21 När du har tillräckligt kunskap och har hittat en riktigt bra idé måste du våga ha rätt size, bra ideér kommer sällan och måste tas tillvara på!

22 Det är enormt viktigt att ha fullt fokus på vad man vill uppnå, allt som är viktigt i livet är svårt att uppnå för alla vill ha det. Ex Aktiers prissättning är mer effektiv för marknadens aktörer är ute efter den alfan som finns i missprissättningar.

Toptjejer finns det färre av och fler vill ha de, alltså är även de svårare att få toptjejerna. Konkurrensen på marknaden gör att få tillfällen uppstår, och utan fullt fokus och mycket research blir det omöjligt att tjäna pengar på dessa.

Man kan inte vara top1 % i allt i livet, tiden räcker inte till och tiden är en stor anledning till att man blir bra på något 10 000 timmar teorin.

23
Se till att läsa flertalet böcker varje år 15minimumNext »