Finding α oppurtunities

Finding α oppurtunities

Om bloggen

Strategier, Filosofier, InvesteringsCase

Brus på marknaden

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Wed, June 13, 2018 13:48:10
Har fått en del frågor om hur man negligerar brus från marknaden för att på så sätt kunna ta bättre beslut. Eftersom marknaden styrs och ibland kan bli väldigt manisk pga girighet och rädsla så är det enormt viktigt att kunna stå stadigt i stormen och veta vad för punkter man skall fokusera på.

Ett drömscenario för en investering:

1. Aktien är billigt
2. Bolaget växer kraftigt med ökad lönsamhet (ökade marginaler pga skalbarhet)
3. Oupptäckt värt ett par hundra msek
4. Ledning äger mycket aktier

Vad skulle kunna vara bättre än detta?

Jo detta scenario:

5. Ledning har precis köpt massor av aktier kring dagens nivåer
och Ledning har historiskt gjort bra köp i aktien tidigare


Under januari feb 2015 om jag inte minns fel sålde den dåvarande VD Emil Sunvisson mängder av aktier i Cherry till en kurs om 7kr efter att han slutat. Om jag inte minns fel fick han ut runt 15-20msek för sina aktier. Aktier han idag fått ut 150-200msek för.

Under senare tid har nuvarande styrelseordförande i Cherry köpt aktier för drygt 20msek kring kurser om 55kr och den tidigare VD köpte omkring 58-59 kr.

Enligt min mening är detta ganska goda tecken på framtiden och eftersom det inte finns några insiderförsäljningar så är det ganska enkelt att resonera om hur de som kan bolaget bäst tror bolaget/aktien kommer gå framöver. Tex finns det mängder med triggers som styrelseorförande i princip har en knapp han kan trycka på för att de ska ske i närtid. Då pratar jag särnotering av Yggdrasil Gaming och Game Lounge.


Ett annat bolag som jag skrivit om på min blogg tidigare som jag gillar är Fortnox!

Bolaget är fantastiskt på alla sätt och vis även om det just nu finns en del saker att se upp med tex: Tillväxten kommer troligtvis mattas av pga att man har så stor del av marknaden och det inte går att växa 40 % för evigt. Värderingen är kanske 60 % högre än vad den brukar vara på den historik som finns.

Men redan kring budet på 24 kr valde tungviktare att sälja av tex Arne Karlsson, Leif Johansson och Spiltan fonder etc. idag är kursen kring 69 kr. Ett mycket svårare läge, där dessutom storägaren valde att sälja av aktier kring 30 kr. Om storägaren väljer att lätta kring 30 kr och aktien går till 69 något år senare vad betyder det?

I övrigt kan man också tänka på att marknaden ibland kan ha rätt och vara före. Dvs informell kunskap sprids och handlas på och en aktie kan redan innan känd dålig fakta ha tappat 30 %. Så bör man då få panik om en aktie börjar falla 30 % ?

Jag skulle också vilja lägga vikt på vem som säljer, är det en ekonomisk kunnig person? CFO VD eller är det någon teknikchef?

Att kunna värdera en aktie är ingen mänsklig rättighet även om man är CFO eller VD. Har talat med en mängd personer på höga positioner och skulle säga att det är en väldigt liten del som kan något om investeringar.

Saker som kan ske:

Insiders kan köpa aktier för att det går väldigt bra just nu (men marknaden kan redan ha prisat in det)
Insiders kan sälja en aktie för att det ser dåligt ut framöver (men marknaden kan redan ha prisat in det)

Sen kan de såklart har rätt och har oftast rätt, men att lägga upp en slags mental folder på vilka insynspersoner som brukar ha rätt gör att man kan få ett par möjligheter här och där.

De breda Cinnoberförsäljningarna

Mängder av breda insiderförsäljningar i kombination med att en produkt man arbetat in kunder och som snart ska lanseras där man i princip vet hur många kunder man fått in och vad för bidrag de kommer ge inom kort. Få säljer aktier här om de vet att produkten har sålt bra och de förväntade intäkterna kommer bli stora.

Sen har "ofta" storleken på insiderförsäljningar en viss betydelse och var i personen som säljer befinner sig i livet. Men tex Cinnoberförsäljningarna visar på att även mindre försäljningar 30% av sina innehav? Några månader senare visade sig vara ganska allvarliga för kursen.

Till sist vill jag även säga att det är svårt och det krävs erfarenhet och helst erfarenhet med framgång så man känner i märgen att man likväl skulle kunna ha rätt precis som marknaden skulle kunna ha rätt. Hårddata blandas med någon slags magkänsla, ingen vetenskap utan en konst. Det viktiga i slutändan är att man kan gå sin egen väg och ibland när tillfälle finns betta big time...

Power of the mind

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Mon, June 11, 2018 14:37:25

Att vara en investerare och inte låta känslorna styra är svårare än vad man kan tro vid första anblick. Om du dessutom är en fokuserad investerare och några av de få lägen till outperformance innebär att du måste vikta upp en aktie med 2-4x samtidigt som aktien gått ner 30-40 % på icke information och sentiment så blir det ännu svårare. Eftersom bolaget redan finns i portföljen innebär det inget merjobb men som sagt att vikta upp något som du kanske ligger 30-40% back på och göra den till en position på 20-40 % är tufft för psyket. Det enda man kan göra är det rätta givet den information man har sen får man helt enkelt acceptera att man ibland hamnar snett och den investeringen man trodde var bra på 100kr kanske var 30 % övervärderad istället.

Man skulle kunna köra nån momentum kavastuvariant dvs köpa det som går bra, enklare mentalt men å andra sidan blir avkastningen inte så fet. För att performa +40 % per år krävs det att man gör saker lite annorlunda.

Utbud och Efterfrågan det går "oftast" inte att investera i populära tillgångar och tjäna mycket pengar ofta får man betala ett högt pris iform av sämre avkastning än index. En sektor som dock överraskat positivt och som verkligen är in favor ärgamingsektorn och fang. Den här gången kanske det är annorlunda den resa som tex facebook gjort med att omsätta 2miljarder usd ett visst årtal för att bara några år senare tjäna 30 miljarder usd är inte något som hör till vanligheterna.


Nya modeller skapar nya möjligheter och dessutom möjligheter till extrem lönsamhet (hög avkastning på det kapital som satsas, ofta genom att man inte behöver addera kapital men ändå kan växa intäktsbasen kraftigt).

När möjligheter dyker upp är de inte sällan behäftat med negativt sentiment och ångest. Cherry handlades till en extremt låg värdering vid årskiftet då jag hade det som ett topcase för året i min förra bloggpost, sen dess är kursen upp från 45 till 65 och som mest 74. Enkelt att säga att man såklart skulle köpa svårare att i praktiken göra såklart.

På senare tid har de hänt en del saker i Cherry bla har VD fått gå pga insiderköp. Enligt min mening så gjorde han detta redan i samband med förvärv av affiliates i norge väldigt timeat köp. Hans påverkan på koncernen är inte jättestor han har inte hunnit göra så mycket sedan han tillträdde och andra VDar som har fått gå under min tid är Emil Sunvisson och Fredrik Burvall. Det blev rätt bra ändå. Den drivande kraften bakom Cherry är Morten Klein.

Utsikterna för Cherry ser väldigt bra ut Yggdrasil växer väldigt snabbt och har många operatörer och länder att addera. Samtidigt tror jag att vi kommer få indikationer på en särnotering redan i år och särnoteringen bör ske senast 2019. Game Lounge rullar på riktigt bra och har blivit så otroligt mycket bättre än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Båda dessa bolag som köpts in extremt billigt så den avkastning man fått på dessa investeringar är helt absurda. Kan man driva Operatörsdelen med hyffsad tillväxt och lönsamhet så finns det en bra uppsida på 2 års sikt enligt min mening. Cherry har även 2 andra områden som just nu inte bidrar med så mycket finansiellt för ett par år sen bidrog inte Yggdrasil heller finansiellt. Vad vi vet är att Cherry (som är ett investmentbolag inom spel) har ett helt absurt track record vad gällersina investeringar inom spel. Var inte förvånad om något av de mindre projekten man har blir riktigt bra.


Ett case jag verkligen gillar just nu är Leovegas. Vad har gjort att sentimentet förändrats? Olika punkter: Norge ip fadäsen norska oljefonden säljer aktier, reglering i Sverige , förvärc som man skriver av extremt aggressivt påverkar pappersbuntarna ej cashflow. Några insidersälj och några köp. UK gambling comission har haft några synpunkter på hur leovegas bedrivit sin verksamhet (detta är sen något år och man har åtgärdat allt)

Rykten cirkulerar såklart och det är enkelt att gå på rykten när kursen säger att det är rätt. Vad jag har "hört" är dock att det rullar på som vanligt om inte bättre. När oljefonden är klar och sentimentet förändras återigen så kommer den return man får

kommande 6-24månader enligt min mening vara extremt fin. Jag är mycket förvånad om vi inte har 120-130kr inom en 18 månaders period

Leo har en bra marknadseffektivitet detta kan i princip jämföras med att vara low cost producer och är viktigare än viktigt.

Leovegas växte i q1 40% och spenderade 40% i marketing

Cherry växte i q1 18% och spenderade 33% i marketing

Om Leovegas bara velat växa som Cherrys 18 % så hade de kunnat dra undan 22 % av sina totala omkostnader som lagt sig på sista raden. Vi pratar alltså öka sin EBITDA marginal med 22 % enheter till 33 % EBITDA marginal. Att ha en hög effektivitet har olika orsaker men det handlar om att få in kunder och sedan behålla de så länge som möjligt.

Den enda särskiljande effekten som ett bolag i branschen kan ha är anändarvänlighet. Alla bolag har i princip samma produkter och samma möjligheter att använda sig av affiliates och snart google adwords mm. TV reklam har en viss skalbarhet såklart.

Om alla fick marknadsföra sig lika mycket så hade bolaget med mest kunder till sist varit det bolag med den bästa produkten och den bästa användarvänligheten.

För min egen del så har tiden spenderad på börsen varit extremt låg senaste 16månaderna och pga att man är nybliven förälder så finns tiden just nu inte där alls och jag prioriterar andra saker än börsen men försöker läsa nån halvtimme om dagen åtsminstone! Avkastningen kommande år kommer inte bli så bra men det är helt okej för mig :)Hur mycket vill du betala för att "ha rätt" ?

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Mon, February 12, 2018 12:39:11

Vad är du villig att betala för att ha rätt och se smart ut?

När börsen faller lite så är det direkt ett flöde av oroliga själar på Twitter och de olika råden sprutas ut från vad jag anser egentligen vara oinitierade källor utan grund.

Volatiliteten senaste 2 åren har varit väldigt låg och riskviljan har varit väldigt hög på börsen vilket såklart inte är helt normalt. Kikar man tillbaka sedan finanskrisen 2008 har vi haft många många tillfällen där börsen har gått ner och folk har trott på en double dipp eller en större korrektion. 2011 hade börsen tom en negativ utveckling. Hade man valt att sälja aktier för att sen köpa när det såg ”bra ut igen” så hade man varit en riktig loser. Vi får betalt för att ta risk, men vi får betala för att sälja pga ”osäkerhet”.

Vad skall man göra?

1. Var som ett träd med djupa rötter, inte ett löv i vinden som blåser omkring utan kontroll.

2. Om du inte sålt dina aktier innan det blir lite oroligt på börsen varför skall du sälja när det är oroligt? Upprepar du denna strategi över tid kommer du ha en helt enorm negativ alfa. Frågan är då varför ens förvalta kapitalet eller vara aktiv själv? Fidelitys kunder som har fått bäst avkastning över tid är de som glömt sina lösenord eller dött.

3. Du är inte en speciellt snöflinga du kommer inte timea marknaden och sen hoppa in igen, varför fortsätter folk att tro det?

4. Likviditet? Att hålla likviditet på 20-30 % bara för att den dagen när korrektion kommer kunna säga ”nu fyller jag på” är bland det mest idiotiska jag läst. Vad har dessa 20-30 % i likviditet kostat dig de senaste 8-10 åren jämfört med om du istället skulle varit fullinvesterad och inte köpt 10% dippen?

En enkel överslagsräkning gör att jag istället för att ha 100 skulle haft 30-40 dvs 60-70% mindre kapital, så varför skulle jag då vara glad för att ha 30-40 och sen kunna köpa en 10% dipp? Helt fuckin absurt...

Det som styr detta är EGO - ”ha rätt” att alltid göra något ”smart” men man glömmer bort hur otroligt fel man har över tid och hur mkt pengar man lämnar på bordet och att man sannolikt inte outperformar en indexfond. Sannolikt hade pengarna varit bättre lämpade hos en förvaltare och man glömt bort sin depå. Dessa pengar man lämnar på bordet ”syns” dock inte och är något man inom nationalekonomin kallar för alternativkostnad. Som varje rationell själv bör fundera över en lång lång period.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch.

“We have seen much more money made and kept by “ordinary people” who were temperamentally well suited for the investment process than by those who lacked this quality, even though they had an extensive knowledge of finance, accounting, and stock-market lore.” – Ben Graham

“Success in investing doesn’t correlate with I.Q… Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.” – Warren Buffeln

Hur jag peppar min själv och mina mindsets om jag skulle vara sugen på att sälja, vilket inte hänt på många år men tex:

”Är du en investerare om du säljer pga vad andra gör och agerar? Patetiskt du tror inte ens på dig själv och dina fakulteter, kan likväl lägga ner skiten du har ändå inte vad som krävs trots många års erfarenhet varför inte börja jobba på något lager nånstans. Göra som alla andra vara ett får i nån skock patetiskt”

En av de viktigaste sakerna för en investerare är "independent thinking". För mig innebär det att marknaden måste inte hålla med mig och jag behöver inte andra investerare som håller med mig i mina synpunkter. Detta är en kvalite jag vill värna om och sätter högt. Därav skulle jag inte kunna se mig själv i spegeln om jag agerade på marknadens prisrörelser mer än på ett positivt sätt.

2011 hade jag en okej return trots ett negativt år, det som var synd var dock att jag under den perioden inte hade några jättebra case men ändå fick drygt 9 % return. Ju bättre stockpicking man har desto större är alternativkostnaden för att hålla cash. Eller som Warren Buffett menar på att hade han haft under 10msek så hade han alltid varit fullinvesterad pga alla fina möjligheter som går att hitta med mindre kapital.Skatter och ekonomi

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Thu, January 25, 2018 12:10:39

Tankar om Ekonomi och skatter

Kort: Det spelar ingen roll om vi har 20% eller 40 % skatt de extra pengar vi har ut i disponibel inkomst vid 20 % skatt kommer ändå sugas upp av reala tillgångar i form av att vi kommer lägga de pengarna på räntekostnader. Och vi kommer ha mindre pengar till offentligt verksamhet. Något jag skall försöka illustrera idetta inlägg.

Området skatter är något som jag tycker det fokuseras alldeles för mycket på och som egentligen inte är så viktiga och avgörande som man kan tro. När jag var ung var det ju självklart att minskade skatter = mer i plånboken då är man ju rikare och har mer pengar över. Sen gick 15 år och lite studier i ekonomi och begrundande så inser man att det inte riktigt fungerar så. Vad Howard Marks kallar first level thinking.

Visst omfördelningspolitiken kring skatter kan ju vara ganska intressant och för politiker så är det såklart viktigt för att få väljare, trots att ingen blir rikare av lägre skatter.

Låt mig ge ett väldigt enkelt exempel :ränta = 5 % lön = 25000 kr vid skattesats på 30% kostnad för att leva är 15 000 exkl ränta på boende. Kvar är alltså 10 000 kr.

Med ränta på 5 % och 10 000 i månaden kommer en person ha drygt 120 000 kr per år i utrymme för boende. Dvs kommer ha råd att betala 2,4msek för sitt boende och kommer att betala såpass mycket eftersom man vill bo attraktivt och det är en konkurrensutsatt marknad.Lek med tanken att räntan halveras till 2,5% vad blir följdeffekterna?


Alt1: Kommer fortfarande betala 2,4msek för sitt boende = ha 60 000 över per år till andra trevliga saker.

Alt2: Marknaden kommer adaptera sig, och utbud efterfrågan kommer helt enkelt göra att det nya priset blir 4,8msek dvs man kommer fortfarande betala sina 10 000.

Rätt svar: Marknaden kommer adaptera sig och priserna kommer stiga på de varor det är konkurrens om vilka är:reala tillgångar tex fastigheter. Dvs dessa tillgångar suger upp allt överskott!


Lek med tanken att skatten ökar från 30 till 40 % och vi har helt plötsligt ca 21500 kr att röra oss med isället för 25000kr, vad kommer hända?

Eftersom alla får mindre pengar att röra sig och med och preferensen är oförändrad kommer man fortfarande vilja ha 15 000 för att leva och vad händer med priserna på de tillgångar det är konkurrens om (reala sådana)? jo efterfrågan kommer vara lika stor bara att de priser som kommer erbjudas kommer justeras ned. Med 6500 istället för 10 000 i disponibel inkomst att lägga på boende kommer det nya priset vid 5% ränta bli 1560 000 kr istället för 2,4m.


Vad är det för vinnare och förlorare på detta?

Banker har helt plötsligt en mindre lånestock = minskat räntenetto
Staten har helt plösligt ökat sina skatteintäkter kraftigt och kan lägg detta på annat, även om de inte är så effektiva så är det forfarande bättre för samhället. För nedsidan är så liten.

Samhället = mindre balansräkningar för gemeneman och mindre risker i systemet


(Obs allt detta är bara en förenkling finns givetvis andra småeffekter som påverkar).

Förändringar i skatter påverkar alla och påverkar allas köpkraft, så samma personer som nu bor i innerstan eller äger attraktiva reala tillgångar kommer fortfarande göra så även om skatten ökar till 70 % eftersom alla påverkas, allas efterfrågekurvor förändras.

Shotin from the hip like a cowboy

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Tue, August 08, 2017 22:51:07
Något av de viktigaste attributen jag tror man behöver som investerare är tålamod och förmågan att välja sina skott.

Bara när du har risk reward på din sida bör du göra ditt drag, allt annat är icke värdeskapande och tiden bör ägnas åt annat och pengarna placeras i en vettig fond.

Hur enkelt är det att stå och titta på när alla andra köper aktier hejvilt och tjänar pengar i en bullmarket utan någon djupare insikt? I början av min karriär var jag mycket mer triggerhappy än vad jag är idag, och färre och färre transaktioner har lett till högre avkastning. Bara erfarenhet, självförtroende, eftertänksamhet logiskt rationellt tänkande kan få transaktionerna att gå ner.

Matematiken eller reseachen bakom investeringar är inte speciellt svårt, däremot att eliminera alla misstag man gör pga psykologiska faktorer är väldigt svårt, men det är också där edgen finns att hämta. Att producera 30 % årlig avkastning över tid fungerar inte om man ger bort pengar till smartare personer som kan bolag bättre än vad man kan själv några gånger per år.

Senaste året har 2 investeringar gjorts, det ena är Evolution Gaming group som jag ansåg vara alltför lågt värderat i höstas kring 250kr, och på senare tid Leovegas som efter några rapporter med lönsamhet bevisat att deras prognoser är realistiska vilket gjorde aktien tokbillig på 37 kr. Dessa 2 investeringar har varit en meningsfull portion av min portfölj vilket har bidragit till att totala portföljen gått väldigt bra. Bra lägen kommer sällan och man bör alltid få betalt för sin research och sitt sökande och sittande.

Evolution gaming bör kunna handlas till omkring 25-26x 2018, ==> mitt inköp gjordes till P/E 12 ==> för ett bolag som växt över 55 % i år och är marknadsledande. NetEnts VD pratar om hur otroligt svårt de har att ta sig in på marknaden och göra avtryck pga Evolution starka närvaro, det är underbara nyheter. Uppsida på 1 års sikt är ca 25 % tror jagHur man får riktigt hög avkastning

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Thu, October 06, 2016 16:35:53

Hur man bygger en förmögenhet i unga år

Ekvationen är enkel: Sparkapital x (1 + ränta) ^år

Förutom att kontinuerligt spara, så är enda sättet att få ihop tillräckligt med pengar att få en tillräckligt bra årlig avkastning. Jag påstår inte på något sätt att detta är den enda vägen mot att få en hög årlig avkastning, inte heller att det inte finns folk som gör tvärtom och uppnår samma eller bättre resultat. Min erfarenhet bygger på böcker om Buffet, Munger, Fisher, Greenblatt mfler och andra investerare som jag byter ideér med vars framgång jag sett genom åren.

Ränta på ränta

På 10 år blir 100 000 kr ca 619 000 kr med 20 % ränta och 3,8m på 20 år. Detta är fantastiska siffror givetvis och som en mindre investerare med full kunskap om hur marknader fungerar, hur man värderar företag och har full förståelse för sin kompetenscirkel och peronliga psykologi så bör 20 % vara möjligt. Med 40 % årlig avkastning har du efter 10 år 2,89msek och 20 år 83msek, en dubbelt så hög ränta ger 83 m efter 20 år istället för 3,8m. Det är denna typ av ränta som behövs för att uppnå målet.

Jag förstår skepsisen mot att ange såpass höga tal, och jag inser att jag haft en enorm tur senaste 13 åren och att det inte är lätt att prestera dessa tal. Jag lutar mig dock till Buffetts citat nedan vad gäller returnen för en investerare med ett mindre kapital och den return som går att få inkrementellt från den nivån.

Mitt kapital var 168 000 kr för drygt 13 år sen, vilket har växt till över 32m samtidigt som jag tagit ut och livnärt mig på portföljen många år, gissningvis runt 55 % årlig avkastning.

Inlägget riktar sig till de som vill arbeta med sig själva, och spendera +15 timmar i veckan i flera år för att få en förståelse och kunskapsbas för att kunna få den typ av avkastning som krävs. På min twitter finns det mängder av böcker som man kan lära sig mycket av och jag rekomenderar verkligen att läsa mer än 1 ny bok per månad de kommande 5 åren. Jag trodde att jag hade tillräcklig kunskap efter drygt 3-4 år och nu 13 år senare inser jag att jag inte hade en susning om vad jag gjorde då och uppskattar att det var först efter 7 år på marknaden som kunskapen var tillräcklig. Jag skulle dock inte vilja påstå att jag var top notch varken då eller nu. Jag har varken högre IQ än snittet eller arbetar hårdare än de som arbetar hårdast. Styrkan har varit min disciplin, att inte ge mig in i investeringar jag inte förstår, att hellre passa på ideér och arbeta på att hitta nya ideér som jag förstår och kan få en känsla för risk/rewarden i caset. Antalet förlustaffärer har varit extremt små.

Min strategi kortfattat

Köpa lönsamt kvalitetsbolag/tillväxtbolag till låga multiplar där jag känner att jag kunnat ha en bra insyn i hur företaget skall utvecklas kommande åren, och där jag är säker på bolagets kvalite vad gäller industristruktur, produkt och management.

Helst ska bolaget vara i ett läge där ytterligare andel ökade intäkter avspeglar sig i väsentligt ökat rörelseresultat. Detta genom att kritisk massa precis uppnåtts eller kommer uppnås. Genom att man fokuserar på lönsamma toppbolag där lönsamheten kommer förbättras ännu mer, får man en låg risk i affären speciellt om man inte betalar för den ökade lönsamheten i förväg genom en hög multipel.

Denna typ av affär är den som genererat absolut bäst avkastning, tex IAR,Doro, Travelpartner, Cherry där har årsavkastningarna varit flera hundra %.

Väldigt få affärer görs i bolag som inte tjänar pengar, förmodligen mindre än 1 %.

Ex 1 IAR, lönsamheten gick från 6-7 % till runt 24 % under perioden jag ägde aktien samtidigt som omsättningen ökade kraftigt, EBIT 5 dubblades på 3 år.

Andra enklare affärer är helt enkelt när marknaden är väldigt pessimistisk och man kan köpa "hyffsade" bolag till jättelåga multiplar, en sådan affär var Royal Unibrew under 2010, P/CF var runt 6-7 då, samtidigt som konkurrenter i branschen handlades på över 15.


Kassaandelen har aldrig varit speciellt stor men ofta varit runt 10 -30%.

The number one idea is to view a stock as an ownership of the business and to judge the staying quality of the business in terms of its competitive advantage. Look for more value in terms of discounted future cash-flow than you are paying for. Move only when you have an advantage."
— Charlie MungerReceptet för framgång är tid och kunskap

1. För att kunna bli en framgångsrik stockpicker/aktieplacerare krävs kunskap om en del olika saker bla:

1.1 Redovisning
(Mäta bolags kvalité, finansiella situation, dolda tillgångar/skulder, felaktig bild av tillgångar/verksamhet). Böcker finns att hitta överallt, bibliotek och artiklar på nätet.

"The language of business is accounting" - Warren Buffett

1.2 Företagsvärdering

(Förstå bolags kvalité och ekonomin i den bransch de verkar i, var i värderingsskalan bolagen bör handlas). Det finns mängder av böcker och artiklar att läsa i ämnet samt böcker på bibliotek. Rekomenderar även value investing podcast med mihajlovic och speciellt avsnitten med Ethan Berg och Pat Dorsey som behandlar företags vallgravar och långsiktiga konkurrensfördelar.

Ett exempel som är aktuellt idag är Fingerprint Cards, bolaget har inga nätverkseffekter, inlåsningseffekter, patent som håller konkurrenter borta, eller en dominerande position som ger bolaget möjlighet att ha absolut lägst kostnader och bäst avkastning på kapital i branschen på sikt. Marknadens värdering av Fingerprint är enligt många en ensiffrig multipel på kommande årsvinst. Det kluriga är dock vad den är om 2 år och bortom, historiskt sett så är kyrkogården full av bolag inom semiconductor sektorn som ofta har miserabla avkastningar på kapital och minimala marginaler. Även om bolagets marginaler kommer sjunka så finns det ett visst pris där man kommer få en rimligt avkastning genom att äga fingerprint och en annan kurs där man kommer förlora pengar. Alldeles för svårt för mig att veta vad som kommer hända framöver och inom vilka tidsramar, därför avstår jag helt enkelt.


1.3 Makroekonomi

Det är svårt att timea en cykel, men vi vet ungefär var i cykeln vi är och var vi inte är. Idag tex har bilförsäljningen i både USA och Sverige ökat i 5-6 år irad och är på toppnivåer samtidigt som arbetslösheten har sjunkit under 6 % i usa och är relativt låg även i Sverige. Vi är alltså troligtvis inte i början av en konjunkturcykel utan snarare i det senare skedet.

Hur påverkar omvärldsfaktorer? Vi har haft mängder av rubriker i DI tex PIGS, skuldsättningar i USA, Frankrike, Italien etc. Men vad säger det oss? Samtidigt har vi haft en extremt bra börs sen 2008 och finanskrisen. Vad korrelerar med vad? Det är lätt att gå bort sig och bli domedagsprofet och leta efter saker som är negativa men som inte påverkar aktiers pris. Det negativa tenderar att få 90% av uppmärksamheten jämfört med positiva som: tex färre personer lever i fattigdom, effektivitet/produktivitet fortsätter öka, man får mer varor för sina pengar.

Börsen tenderar att korrelera med inflation när inflation/förväntningar stiger, sjunker börsen, problemet då blir att estimera inflation.

Bör detta påverka kapitallokering? Historiskt har aktieexponeringen varit hög vid fel tid och låg vid rätt tid. Faller även under psykologi området.

Går du ur marknaden helt, och marknaden går iväg, kommer du troligtvis aldrig komma in igen, för du vill inte köpa dyrare.

Läs historik om börsen böcker som:Capital account, BULL! ger historiska perspektiv som underlättar att förstå hur börsen fungerar över tid, har man börjat med aktier efter finanskrisen kan allt te sig väldigt "lätt".


1.4 Psykologi


Våga gå emot strömmen, vi är programmerade att leva i stammar och vara flockdjur, men på marknaden är det dyrt att följa andra.

När sentimentet är bittert och det gör ont i magen, då har det gjort ont i magen på andra placerare som sålt vilket skapat fler attraktiva lägen att köpa då kurser fallit och få säljare finns kvar.

När det är som idag, IPO mania och det räcker med ett litet knyst på twitter för att folk ska rusa in i aktier, bör man tvärtemot dra öronen åt sig och vara mer disciplinerad.


1.5 Portföljkonstuktion

Hur bör portföljen se ut, all-in? Om man jonglerar med ljusfacklor springandes igenom en dynamitfabrik och klarar sig oskadd till andra ändan, säger inte mer än att man är en idiot. If you dont have any chips, you cant bet. En förlust på 90 % kräver 10x kapitalet för att komma tillbaka på 0.

Å andra sidan att allokera kapital till den 30e bästa idén man har är inte heller optimalt för räntabiliteten på ens kapital. Statistik/mattematik visar att efter 8 innehav så minskar inte risken speciellt mycket när man adderar innehav nummer 9.

Min tes är att ha mindre positioner första 5 åren 5-8% kanske, därefter när kunskapsnivån och erfarenheten ökat kan man öka upp vikterna om det känns bra. Detta beror givetvis på vad för typ av case det är och vad man själv känner sig bekväm med.

Ex1: Ett bolag som tar fram en medicin/patent/ny produktlansering: Om det lyckas ökar värdet på bolaget med 30x, om det misslyckas minskar bolagets värde med 95 %. Med andra ord till 95 % sannolikhet förlorar du 90 % av värdet på ditt innehav, men iom att paybacken är såpass god är fortfarande expected value över 1,5x.
Dvs med 1000 liknande innehav i en väldiversifierad portfölj hade din avkastning varit över 50 %.

Problemet är att du inte kan ha en hög andel (+10%) av kapitalet allokerad till denna ideén men en position om 0,5-3% är rättfärdigat beroende på vilken variabilitet man själv känner sig till freds med.

Ex2: Ett investmentbolag med en god ägare och extremt bra track record och en väldiversifierad portfölj om 10-15bolag där man själv anser att flera av innehaven är undervärderade och som samtidigt handlas till 40 % rabatt, en position på 60 % av kapitalet hade förmodligen inte varit för mycket.

"Risk can be greatly reduced by concentrating on only a few holdings" - Warren Buffett


2.
Fokus måste vara på riskjusterad avkastning!

Vid rätt utfall måste payoff vara hög, om den inte är hög, måste nedsidan vid fel utfall vara extremt liten!

"Heads i win, tails i dont lose that much" - Monish Pabrai


3. Du är troligtvis fel ute om du:

* Köper en aktie pga twitter/grannen/börssnack för den stiger utan att ha researchat bolaget i ett par veckor
* Säljer en aktie för att "inget händer"
* Köper bolag som inte tjänar pengar och har mindre än 5 års erfarenhet från aktiemarknaden
* Försöker timea marknaden, jag har tyckt marknaden varit dyr 2011-2012-2013-2014-2015.
* Har kort erfarenhet av marknaden men är all in i bolag som inte tjänar pengar


4. Pris och värde har en relation

Tex kan du inte investera i börsens "bästa bolag" och vara säker på att få bra avkastning, att bolaget är bra är känt och kan ha belönats med en premie värdering som gör att framtida avkastningen blir som genomsnittet. Att köpa det sämsta bolaget, betyder inte heller nödvändigtvis att avkastningen blir dålig.

För att få en riktigt hög avkastning måste man vara före marknaden oftast, investera i Fastighetsaktier idag för att räntan är låg, aktiemarknaden har vetat om att räntan är låg länge och det har prisats in, man måste ha en avvikande tro om att räntan ska vara låg längre än aktiemarknaden tror alternativt att räntan ska vara ännu lägre än vad aktiemarknaden tror eller både och. Alternativt hitta något som är företagsspecifikt som aktiemarknaden ännu inte ser.


5 Avkastningen man får beror på hur bra stockpicker man är och hur många möjligheter marknaden erbjuder en över tid.

Hur många möjligheter man får, beror på hur mycket man vågar gå utanför ramarna och researcha saker som ingen annan researchar och det bygger givetvis på hur mycket tid man har. Bygg en kompetenscirkel, researcha branscher som du tycker är intressanta och gärna har olika karaktärer med switching cost, skalbarhet, vallgrav mm.

6 Skapa ett nätverk av personer du kan bollag ideér med, skriv på twitter eller börja blogga så kommer du i kontakt med personer allteftersom din tankeprocess blir bättre och folk vill dela ideér med dig.

7 Bra bolag är bolag som har en bra produkt (svårkopierad, patent, har betydande kostnader för att byta ut den, inlåsningseffekt, lägst pris, skala på marknaden, prismakt, nätverkseffekt).

ex: Fortnox har 136 000 kunder av 200 000 på moln, totalmarknaden är ca 1miljon.
Produkten är mycket uppskattad och överlägsen konkurrenters, priset på 99kr per månad erbjuder en dold tillgång då priset utan problem kunna höjas med 30 % utan att förateget förlorar kunder i stor utsträckning. Kostnaden för att lära sig ett nytt redovisningsprogram jämfört att betala 30kr mer i månaden är stor. Detta skulle öka fortnox ebit med över 40m och sannolikt värdet med över 16 kr per aktie.


Bra bolag är också bolag som drivs av en ägare med stor kunskap om kapital allokering ett exempel skulle kunna vara Elanders där Bennet varit drivande i att ta bolaget från ett sömnigs tryckeri till ett supply chain management bolag med flertalet värdeskapande förvärv. Hit platsar även mitt största innehav Cherry, som har en helt absurd framgång senaste 20 åren.


8. Om du inte har ett riktigt stort kapital, förvalta inte ditt kapital som om det vore stort.

“If I was running $1 million today, or $10 million for that matter, I’d be fully invested. Anyone who says that size does not hurt investment performance is selling. The highest rates of return I’ve ever achieved were in the 1950s. I killed the Dow. You ought to see the numbers. But I was investing peanuts then. It’s a huge structural advantage not to have a lot of money. I think I could make you 50% a year on $1 million. No, I know I could. I guarantee that.” - Warren Buffett

Leta bland de absolut minsta bolaget, där du konkurrerar med Anders Andersson (istället för Blecher och Didner Gerge). Bolag som jag hittat genom åren på de mindre listorna Doro 12 kr, (IAR + DistIT) 25kr , Cherry 22 kr, Fortnox 11 kr, NGS 20 kr, Kopparbergs 20 kr, Avanza 24, Nordnet 5 kr.

Om du har ett mindre kapital bör du alltid kunna hitta intressanta ideér och kassaandelen bör aldrig vara speciellt stor.

Å andra sidan, if theres nothing to do, do nothing. Håll hellre en viss andel i kassa än att vara 100% exponerad i case du inte tycker är speciellt bra.

9 Optimism är investerarens fiende och pessimism dess vänn, utan humörsvängningar på marknaden blir det väldigt svårt att hitta bra köplägen på marknaden. När osäkerheten är stor på marknaden är framtida avkastningen hög i genomsnitt och vice versa. Det är absolut tokviktigt att du lär dig hantera dina känslor och att du kan ha en disciplin som gör att du inte agerar jämsides med marknaden om du vill ha mer än 8 % avkastning!

10 Har du rätt eller fel? Bara för att utfallet blir fel, betyder det inte att dina analys var fel och att du borde göra annorlunda om du fick samma datapunkter och göra om beslutet. Marknaden kan ge dig fel under en lång period innan den ger dig rätt!

Likväl kan man få rätt utfall utan att ha haft rätt tänk från början.

11. Läs mycket, de smartaste personerna jag känner läser minst 20 böcker per år inom olika ämnen och är öppna för förslag och andra tankar.

"I’m not entitled to have an opinion unless I can state the arguments against my position better than the people who are in opposition. I think that I am qualified to speak only when I’ve reached that state."
— Charlie Munger


12. Lyssna på andra ideér omge dig med smarta personer, sök inte bara information som bekräftar din tes, lägg 2 timmar per dag på att fundera över riskerna kring dina bolag och branscherna de verkar inom.

13. Låt bra bolagen sköta sig själv, let the profits run, allokera om när du finner bättre ideér eller när värderingen blir alltför orealistisk.

14. För en hög avkastning krävs att du minimerar de dåliga investeringarna. Tänk om när ny information kommer, sitt inte och hoppas på att aktiekursen skall återhämta sig till ditt GAV.

"Intelligent people make decisions based on opportunity costs."
— Charlie Munger

15 Vi kommer alla vara nybörjare och göra flertalet misstag och det är lugnt, är du ung så har du tid på dig att lära dig.

16 Att prestera på aktiemarknaden är inte enkelt, annars hade det vimlat av dollarmiljonärer därute, när det går bra går det oftast inte lika bra som man tror och när det går dåligt så går det oftast inte så dåligt som man tror.

17 Skaffa en kompetenscirkel läs om olika branscher och olika företag, var nyfiken och specialisera dig gärna inom områden du är intresserad av, det blir så mycket enklare och mer intressant då. Idégenerering är det absolut svåraste för att skapa en hög avkastning, högkvalitativa ideér finns det sällan gott om, och ju större kapitalet blir desto fler krävs.

18. Det är en myt att man "måste" vara ur marknaden när den går ner, 2008-2009 var min portfölj ner 60 %, dels finanskrisen men också ett stockpick som gick illa. Det finns nackdelar med en koncentrerad portfölj, när man har fel helt enkelt.

19 Förväxla inte volatilitet med en permanent kapitalförlust, om du inte blir glad när ditt innehav minskar i värde så du kan köpa mer billigt, har du inte tillräckligt på fötterna. Historiskt har de lägen där jag köpt på mig mer vid nedgång varit extremt gynnsamma för totalavkastningen i portföljen.


20
Pengar är en option på att i framtiden kunna köpa billigare, om du förväntar dig att din portfölj bara kommer avkasta 5-10% (svår idétorka) kanske det är mer rimligt att ha cash att använda till kommande potentiella lägen.

21 När du har tillräckligt kunskap och har hittat en riktigt bra idé måste du våga ha rätt size, bra ideér kommer sällan och måste tas tillvara på!

22 Det är enormt viktigt att ha fullt fokus på vad man vill uppnå, allt som är viktigt i livet är svårt att uppnå för alla vill ha det. Ex Aktiers prissättning är mer effektiv för marknadens aktörer är ute efter den alfan som finns i missprissättningar.

Toptjejer finns det färre av och fler vill ha de, alltså är även de svårare att få toptjejerna. Konkurrensen på marknaden gör att få tillfällen uppstår, och utan fullt fokus och mycket research blir det omöjligt att tjäna pengar på dessa.

Man kan inte vara top1 % i allt i livet, tiden räcker inte till och tiden är en stor anledning till att man blir bra på något 10 000 timmar teorin.

23
Se till att läsa flertalet böcker varje år 15minimumBörsåret 2015

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Fri, January 08, 2016 12:41:54

2015 Never again

Main contributors: Cherry, Kambi, Kopparbergs, Napatech, IAR Systems, Cellavision, Genesis IT

Detractors: Opus Group, PDRX Pharmaceuticals

“You only have to do a very few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong.” - Warren Buffett

Portföljen har haft det bästa året sedan start och summerar +206,7% inklusive utdelningar, portföljen har bestått av 3-4 större positioner >+15 % och ett antal mindre positioner <15%. Ända sedan start har min portfölj varit väldigt koncentrerad, ofta har det funnits flertalet innehav i 20-30 % klassen. Att allokera pengar till den 15e bästa idén drar ner avkastningen mer än nyttan av de få riskenheter som försvinner från portföljen. Vid 6-8 aktier är portföljen tillräckligt diversifierad att ännu ett innehav förändrar den totala risken väldigt lite. Att man lägger ned tid och har den kunskap som krävs för att förstå de bolag man äger minskar också risken.
Desto fler bolag man äger desto svårare är det att följa och förstå dem och vad som är drivarna i företaget. Detta implicerar förståss att man kommer att få en högre volatilitet i portföljen, vilket inte är ett problem för mig då jag inte likstället volatilitet och risk. Målsättningen kan sammanfattas med Warren Buffetts citat: "i´d rather have a lumpy 15 % than a smooth 12% gain", volatilitet är inget optimeringsmål utan fokus blir den företagsspecifika risken.

Årets avkastning beror på ett fåtal positioner levererat extremt väl. Detta i kombination med att min viktning var som störst i den bästa positionen under en tid då intrinsic value skiljde sig markant gentemot marknadspriset. I början av året var mina förväntningar på avkastning från de innehav jag hade väsentligt lägre avkastning än utfall, vad jag kan konstatera är att företagen helt klart överlevererat, samtidigt som väderingarna/multiplarna generellt har stigit. Vi har snarare en överköpt och oppurtunistisk marknad än präglad av rädsla och oro.

Försvagningen i SEK har också varit betydande positiv för avkastningen och gjort att flertalet situationer uppstått på lång sidan i mindre bolag (den enda sidan som går att ta tillvara på givet att blankningslägen i dessa bolag är tämligen få och dyra att utföra).


Under året har jag gjort flertalet misstag, ansett att en aktie vara värd betydligt mer än dagskurs, men ändå försöka snåla i orderboken istället för att vara aggressiv (mistake of omission). Psykologin att inte köpa en aktie bara för den har gått upp några punkter är en absurd en, men likväl finns den kvar efter 12 års fokus på investeringar. Ett annat fel är köp av småposter i aktier jag kunna väldigt lite om som jag senare sålt ut med förlust.


Optimal viktning

Diversification = 1 / Confidence

Bra investeringslägen uppstår väldigt sällan, när de uppstår måste man vikta dessa meningsfullt. Att inte göra detta är ett lika stort misstag som att förlora pengar i en sämre investering, enda skillnaden är att det inte syns. Ränta på ränta effekten gör att det bara krävs ett par bra ideér under en livstid för att skapa en riktigt bra avkastning. Lika viktigt är det att inte göra stora misstag då dessa tar tid att återhämta. Vad är en optimal viktning? På www.dataroma.com kan vi se hur några av de mest framgångsrika hedgefondförvaltarna genom tiderna viktar sina portföljer, de mest fokuserade tex Eddie Lampert (+50 i sitt största innehav innan spinn-off) ett bolag som han för övrigt styr genom att både vara VD och Styrelseordförande. William Ackman hade drygt 28 % av sitt kapital i Valeant Pharmaceuticals, David Einhorn runt 22 % i APPLE.

Olika typer av situationer ger olika möjligheter för viktning, om vi tex tar Berkshire Hathaway, som är ett investmentbolag med ett par hundra privatägda bolag samt en aktieportfölj (hög diversifiering) samtidigt som management är enastående, givet att marknaden skulle bli galen och handla bolaget med 60 % substansrabatt, att vikta 80-90% av sin förmögenhet i detta läge är inte jättegalet.

På andra sidan har vi ett biotechbolag värt 100miljoner, där man har en edge, man vet att det finns 10 % sannolikhet att kommande FAS3 om 1 år kommer bli positiv och ett sådant utfall vet man att värdet på bolaget är 2 miljarder. Och med 90 % sannolikhet är värdet 10 miljoner. Väntevärdet på detta bolag är fortfarande över 200 miljoner kr, dvs 100% över dagskurs. Problemet är att viktar man sin portfölj med 100 % så kommer man med 90% sannolikhet förlora hela sin förmögenhet. Detta betyder dock inte att det är ett dåligt bet att ta. Med rätt size så kommer detta bet under tid löna sig och generera överavkastning till portföljen.

Antag att 50 liknande möjligheter finns och man viktar varje position med 2 % så kommer portföljen med stor sannolikhet vara värd det dubbla 1 år senare.

Det finns enbra Value Conf med Whitney Tilson på YouTube där han förklarar vad som krävs för att skapa överavkastning. Den effektiva marknadshypotesen (att marknaden prisar in all relevant information och att aktie oftast är korrekt prissatt) stämmer väl, så för att kunna överavkasta krävs då att man har en avvikande syn på ett bolag gentemot marknaden samtidigt som marknaden har rätt i 80-90 % av fallen (misstolka inte marknadens prissättning med exogena makrofaktorer som räntor och annat, givetvis kan den inte prissätta ALLT, men nästan).

För egen del har jag ingen edge som "Sverigefond", att kunna urskilja och hitta bra bolag på Large Cap anser jag vara väldigt mycke svårare än på de mindre marknaderna, jag har inte den edgen men det behöver jag inte göra för att skapa en god avkastning. Det finns luckor av ineffektiviteter bland de mindre bolagen marknadsvärden på 50-5000mkr. Warren Buffett fick själv frågan "Vad skulle du göra om du hade 1 miljon dollar att investera" svaret blev att han skulle fokusera sin research på de absolut minsta bolagen.

"If i was running $1 million today, or 10 million for that matter, I´d be fully invested. Anyone who says that size does not hurt investment performance is selling. The highest rates of return I´ve ever achieved were in the 1950s. I killed the Dow. You ought to see the numbers. But i was investing peanuts then. It´s a hughe structural advantage not to have a lot of money. I think i coul make you a 50% a year on $1 million. No, I know I could. I guarantee that." - Warren Buffett

De mindre bolagen har kraftigare avvikelser vad gäller pris kontra intrinsic value, delvis pga avsaknaden av institutionellt ägande men också mer knapphändig information. Det går att slå Roger Federer, men förmodligen inte i tennis. Att ha mindre sparare med mindre erfarenhet och lägre kunskapsnivå som motpart är förmodligen en god idé om man vill kunna överprestera över tid.

Med fokus på mindre bolag utnyttjar man fickor av inneffektiviteter och man behöver inte ha en speciellt avvikande syn från marknaden för att överavkasta därför att marknaden knappt finns och prissättningen oftare kan ge möjligheter.


Risk och avkastning, hur hänger det egentligen ihop?

Man måste "ta risk" för att få bra avkastning, detta stämmer till en viss del. Givetvis äger du korta räntefonder så kan du inte förvänta dig att tjäna 20 % årligen.

Om du äger en aktie så behöver du inte ta risk, det handlar snarare om att minimera risken. 2 situationer ex:

FöretagA tjänar 10m årligen väntas växa 10 % årligen du lånar och köper hela företaget för 150 miljoner och betalar 5 % ränta.
Ditt netto är här 2,5 miljoner efter du betalat räntekostnader om 7,5 miljoner kr

FöretagB tjänar 10m årligen väntas växa 10 % årligen du lånar och marknaden är just nu lite mer pessimistist och du får köpa hela företaget för 75 miljoner.
Ditt netto är här 6,25 miljoner du betalar 3,75m i räntekostnader.

Vid vilken situation har du tagit på dig störst risk? Vid vilken av dessa affärer kommer perceptionen av risk att vara som lägst? I dagens klimat är fler än någonsin intresserade av att investera, samtidigt som priserna är väsentligt mycket högre än för 5 år sedan, detta kan exemplefiera FöretagA ovan. Det som slår en är att perceptionen av risk är mycket mycket lägre nu, än för 5 år sen, då risken egentligen var väsentligt lägre. Det enda som hänt är att pyskologin har fått perceptionen att förändras genom tillbakablickande på börshistoriken.


Småbolagens har gått starkt i år och aktietorgsindex är upp nära 60 % i år, mycket av den optimism som finns och det faktum att det skiljer såpass mycket mellan storbolagen i år beror nog till viss del på Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards har drygt 17000 ägare via avanza varav 20 % är miljonärer, många är nya på börsen och det är inte omöjligt att Fingeprints genomslag även spiller över på andra branscher då nya sparare blir biased och tror att det är "normalt" att småbolag slår igenom och blir "storbolag" över natten. Optimismen bland småbolagen gör mig väldigt nervös.

Warren Buffett brukar säga att det inte nödvändigtvis är de smartaste och de med mest IQ som blir de bästa investerarna, utan de som kan kontrollera sina känslor (inte agera i panik eller eufori, utan sätta sig tillbaka och fundera och resonera). Som nybörjare finns det många fällor ex: Vattnar ogräset och rycker upp tulpanerna, dvs behåller bolag som inte har utvecklats företagsmässigt och aktiekursmässigt som man tänkt sig och säljer de som gått bättre än man tänkt sig.

Grunden till framgångsrik investering handlar om att skilja aktie och företag åt. Ett bolag som stigit 50 % på kort tid, kan mycket väl ha förändrats fundamentalt såpass mycket att aktien kanske skall upp ytterligare 30 %, medan en aktie som fallit, kanske inte fallit tillräckligt beaktat de fundamentala förändringar företaget går igenom. Att vara strikt rationell och inte påverkas av detta rent psykiskt är extremt svårt.


Vad är egentligen värdeinvestering?

"All intelligent investing is value investing" - Charles C Munger

Värdeinvestering är inte att köpa Coca-Cola på P/E 22, värderingestering kan visst vara att köpa ett bolag som växer snabbt, bara för att bolaget växer betyder det inte att det inte är ett "värdebolag".

Värdeinvestering är helt enkelt när du kan köpa en aktie för mindre än vad dess tillgångar/framtida kassaflöden är värda. Visst finns det bolag som växer fort vars aktie kan vara värd mer än vad dagens pris säger? Anledningen till att detta misstolkas är troligtvis pga de studier som gjorts mellan value och growth stocks där akademiker enbart sorterat på vissa nyckeltal ex P/B och tillväxt. Att stirra sig blind på enskilda nyckeltal fungerar inte, man måste kunna ta in mjuka delar, se hur företags drivare fungerar och vad slutresultatet kommer bli.

Året 2016

Mina förväntningar på 2016 avkastningsmässigt är inte alls höga, möjligtvis har vi ett första negativt år då flera av de bolag jag äger har sprungit upp ganska mycket i pris samtidigt så har jag inte jättemånga bra ideér som kan ersätta dessa på kort sikt. Under åren som går så tenderar jag att hitta någon ny idé per kvartal, detta blir givetvis mycket svårare med tanke på hur värderingarna bland de mindre bolagen sprungit iväg, men inte helt omöjligt.

Min filosofi är att vara långsiktig ägare av investeringar jag tror kommer ge mig +15% årlig avkastning framöver snarare än att försöka bedömma hur marknaden skall gå, volatilitet är inget som jag försöker hantera. Troligtvis kommer ett par kortpositioner komma in i portföljen, då jag anser att det finns flertalet bolag som handlas till rekordmultiplar på rekordvinster, tex inom finans.