Finding α oppurtunities

Finding α oppurtunities

Om bloggen

Strategier, Filosofier, InvesteringsCase

Hur mycket vill du betala för att "ha rätt" ?

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Mon, February 12, 2018 12:39:11

Vad är du villig att betala för att ha rätt och se smart ut?

När börsen faller lite så är det direkt ett flöde av oroliga själar på Twitter och de olika råden sprutas ut från vad jag anser egentligen vara oinitierade källor utan grund.

Volatiliteten senaste 2 åren har varit väldigt låg och riskviljan har varit väldigt hög på börsen vilket såklart inte är helt normalt. Kikar man tillbaka sedan finanskrisen 2008 har vi haft många många tillfällen där börsen har gått ner och folk har trott på en double dipp eller en större korrektion. 2011 hade börsen tom en negativ utveckling. Hade man valt att sälja aktier för att sen köpa när det såg ”bra ut igen” så hade man varit en riktig loser. Vi får betalt för att ta risk, men vi får betala för att sälja pga ”osäkerhet”.

Vad skall man göra?

1. Var som ett träd med djupa rötter, inte ett löv i vinden som blåser omkring utan kontroll.

2. Om du inte sålt dina aktier innan det blir lite oroligt på börsen varför skall du sälja när det är oroligt? Upprepar du denna strategi över tid kommer du ha en helt enorm negativ alfa. Frågan är då varför ens förvalta kapitalet eller vara aktiv själv? Fidelitys kunder som har fått bäst avkastning över tid är de som glömt sina lösenord eller dött.

3. Du är inte en speciellt snöflinga du kommer inte timea marknaden och sen hoppa in igen, varför fortsätter folk att tro det?

4. Likviditet? Att hålla likviditet på 20-30 % bara för att den dagen när korrektion kommer kunna säga ”nu fyller jag på” är bland det mest idiotiska jag läst. Vad har dessa 20-30 % i likviditet kostat dig de senaste 8-10 åren jämfört med om du istället skulle varit fullinvesterad och inte köpt 10% dippen?

En enkel överslagsräkning gör att jag istället för att ha 100 skulle haft 30-40 dvs 60-70% mindre kapital, så varför skulle jag då vara glad för att ha 30-40 och sen kunna köpa en 10% dipp? Helt fuckin absurt...

Det som styr detta är EGO - ”ha rätt” att alltid göra något ”smart” men man glömmer bort hur otroligt fel man har över tid och hur mkt pengar man lämnar på bordet och att man sannolikt inte outperformar en indexfond. Sannolikt hade pengarna varit bättre lämpade hos en förvaltare och man glömt bort sin depå. Dessa pengar man lämnar på bordet ”syns” dock inte och är något man inom nationalekonomin kallar för alternativkostnad. Som varje rationell själv bör fundera över en lång lång period.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch.

“We have seen much more money made and kept by “ordinary people” who were temperamentally well suited for the investment process than by those who lacked this quality, even though they had an extensive knowledge of finance, accounting, and stock-market lore.” – Ben Graham

“Success in investing doesn’t correlate with I.Q… Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.” – Warren Buffeln

Hur jag peppar min själv och mina mindsets om jag skulle vara sugen på att sälja, vilket inte hänt på många år men tex:

”Är du en investerare om du säljer pga vad andra gör och agerar? Patetiskt du tror inte ens på dig själv och dina fakulteter, kan likväl lägga ner skiten du har ändå inte vad som krävs trots många års erfarenhet varför inte börja jobba på något lager nånstans. Göra som alla andra vara ett får i nån skock patetiskt”

En av de viktigaste sakerna för en investerare är "independent thinking". För mig innebär det att marknaden måste inte hålla med mig och jag behöver inte andra investerare som håller med mig i mina synpunkter. Detta är en kvalite jag vill värna om och sätter högt. Därav skulle jag inte kunna se mig själv i spegeln om jag agerade på marknadens prisrörelser mer än på ett positivt sätt.

2011 hade jag en okej return trots ett negativt år, det som var synd var dock att jag under den perioden inte hade några jättebra case men ändå fick drygt 9 % return. Ju bättre stockpicking man har desto större är alternativkostnaden för att hålla cash. Eller som Warren Buffett menar på att hade han haft under 10msek så hade han alltid varit fullinvesterad pga alla fina möjligheter som går att hitta med mindre kapital.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Rickard Tue, June 05, 2018 08:46:30

Hej, och tack för din inspiration. Detta är ett riktigt longshot. Jag har en passion, det är att kunna hjälpa andra människor som har det sämre än oss. Jag har en idé om att någon med mer kunskap än jag själv kan hjälpa mig att starta en form av fond, där förvaltaren(na) tar ut en väldigt liten lön och där resten av avgifterna går till bättre behövande. Har du någon idé eller kan jag på något sätt få tag på dig eller någon annan kontakt som du kan tänka dig vill hjälpa mig? Ha en fin dag! Mvh Rickard

Posted by Kelvin Wood Fri, March 23, 2018 08:39:30

Är du ute efter ett företagslån, personligt lån, bostadslån, billån, studielån, skuldkonsolideringslån, osäkra lån, riskkapital mm .. Eller har du nekat ett lån från en bank eller en finansinstitut för en eller flera skäl. Du är på rätt plats för dina lånlösningar! Jag är en privat långivare, jag ger ut lån till företag och individer inom och utom landet till en låg och överkomlig ränta på 2,5% årligen. Vänligen kontakta oss via e-post: kw007042@gmail.com

Posted by Anonym Tue, February 13, 2018 21:41:14

Hej

Bra inlägg! Sanna visdomsord.

Jag tänkte lite annorlunda här. Marknaden säger enligt teknisk analys överköpt och därmed behöver konsolidera/gå ner.
När det gått ner så mycket - hur stor är sannolikheten att jag kommer pricka en botten? - liten och så därför anser jag att det var/är mer rätt att gå ur.
I värsta fall går jag in igen om det går över samma nivå som jag sålde på och tar denna försäkringskostnad i minskad avkastning.

Jag har aldrig riktigt tänkt på det sättet du säger - att ignonera marknaden och bara blint sitta kvar i sina aktier. Det ger mer möjlighet att fokusera på faktiska bolag och man behöver inte bekymra sig över något annat.
Frågan är dock - vill man sitta kvar i båten när en bear-market är inledd och känna att man står på minuskontot?

Jag inser dock att det är skillnad på fonder och stockpicking.

Då inte alla är bra på stockpicking och som t.ex 2011 klarar av att gå plus trots allt kanske ändå gjort bra i att gå ur tills marknaden lugnat ner sig.
Däremot tycker jag att det är försent att gå ur marknaden när den redan har "hoppat" ner. För då gick det för fort helt enkelt och kommer garanterat tillbaka till samma nivå.

Ja, sättningar på minst 10% brukar väl komma 1-2 gånger per år och vi har inte sett en sån på väldigt länge. Jag förväntade mig att vi skulle gå lite djupare då vi inte riktigt kom ända ner till de 10%:en.

Tack för att få lärt mig om riktig små bolag! Test jag gjort sedan årskiftet med 23st ligger på 10% upp jämfört med fonder där det är svårt att hitta någon med mer än någon enstaka procent upp. Ja, index ligger på minus...

Jag är dålig fundamental analys så behöver lära mig mer. Urvalet gjordes på historisk avkastning. Bra bolag brukar fortsätta gå bra ;)