Finding α oppurtunities

Finding α oppurtunities

Om bloggen

Strategier, Filosofier, InvesteringsCase

Power of the mind

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Mon, June 11, 2018 14:37:25

Att vara en investerare och inte låta känslorna styra är svårare än vad man kan tro vid första anblick. Om du dessutom är en fokuserad investerare och några av de få lägen till outperformance innebär att du måste vikta upp en aktie med 2-4x samtidigt som aktien gått ner 30-40 % på icke information och sentiment så blir det ännu svårare. Eftersom bolaget redan finns i portföljen innebär det inget merjobb men som sagt att vikta upp något som du kanske ligger 30-40% back på och göra den till en position på 20-40 % är tufft för psyket. Det enda man kan göra är det rätta givet den information man har sen får man helt enkelt acceptera att man ibland hamnar snett och den investeringen man trodde var bra på 100kr kanske var 30 % övervärderad istället.

Man skulle kunna köra nån momentum kavastuvariant dvs köpa det som går bra, enklare mentalt men å andra sidan blir avkastningen inte så fet. För att performa +40 % per år krävs det att man gör saker lite annorlunda.

Utbud och Efterfrågan det går "oftast" inte att investera i populära tillgångar och tjäna mycket pengar ofta får man betala ett högt pris iform av sämre avkastning än index. En sektor som dock överraskat positivt och som verkligen är in favor ärgamingsektorn och fang. Den här gången kanske det är annorlunda den resa som tex facebook gjort med att omsätta 2miljarder usd ett visst årtal för att bara några år senare tjäna 30 miljarder usd är inte något som hör till vanligheterna.


Nya modeller skapar nya möjligheter och dessutom möjligheter till extrem lönsamhet (hög avkastning på det kapital som satsas, ofta genom att man inte behöver addera kapital men ändå kan växa intäktsbasen kraftigt).

När möjligheter dyker upp är de inte sällan behäftat med negativt sentiment och ångest. Cherry handlades till en extremt låg värdering vid årskiftet då jag hade det som ett topcase för året i min förra bloggpost, sen dess är kursen upp från 45 till 65 och som mest 74. Enkelt att säga att man såklart skulle köpa svårare att i praktiken göra såklart.

På senare tid har de hänt en del saker i Cherry bla har VD fått gå pga insiderköp. Enligt min mening så gjorde han detta redan i samband med förvärv av affiliates i norge väldigt timeat köp. Hans påverkan på koncernen är inte jättestor han har inte hunnit göra så mycket sedan han tillträdde och andra VDar som har fått gå under min tid är Emil Sunvisson och Fredrik Burvall. Det blev rätt bra ändå. Den drivande kraften bakom Cherry är Morten Klein.

Utsikterna för Cherry ser väldigt bra ut Yggdrasil växer väldigt snabbt och har många operatörer och länder att addera. Samtidigt tror jag att vi kommer få indikationer på en särnotering redan i år och särnoteringen bör ske senast 2019. Game Lounge rullar på riktigt bra och har blivit så otroligt mycket bättre än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Båda dessa bolag som köpts in extremt billigt så den avkastning man fått på dessa investeringar är helt absurda. Kan man driva Operatörsdelen med hyffsad tillväxt och lönsamhet så finns det en bra uppsida på 2 års sikt enligt min mening. Cherry har även 2 andra områden som just nu inte bidrar med så mycket finansiellt för ett par år sen bidrog inte Yggdrasil heller finansiellt. Vad vi vet är att Cherry (som är ett investmentbolag inom spel) har ett helt absurt track record vad gällersina investeringar inom spel. Var inte förvånad om något av de mindre projekten man har blir riktigt bra.


Ett case jag verkligen gillar just nu är Leovegas. Vad har gjort att sentimentet förändrats? Olika punkter: Norge ip fadäsen norska oljefonden säljer aktier, reglering i Sverige , förvärc som man skriver av extremt aggressivt påverkar pappersbuntarna ej cashflow. Några insidersälj och några köp. UK gambling comission har haft några synpunkter på hur leovegas bedrivit sin verksamhet (detta är sen något år och man har åtgärdat allt)

Rykten cirkulerar såklart och det är enkelt att gå på rykten när kursen säger att det är rätt. Vad jag har "hört" är dock att det rullar på som vanligt om inte bättre. När oljefonden är klar och sentimentet förändras återigen så kommer den return man får

kommande 6-24månader enligt min mening vara extremt fin. Jag är mycket förvånad om vi inte har 120-130kr inom en 18 månaders period

Leo har en bra marknadseffektivitet detta kan i princip jämföras med att vara low cost producer och är viktigare än viktigt.

Leovegas växte i q1 40% och spenderade 40% i marketing

Cherry växte i q1 18% och spenderade 33% i marketing

Om Leovegas bara velat växa som Cherrys 18 % så hade de kunnat dra undan 22 % av sina totala omkostnader som lagt sig på sista raden. Vi pratar alltså öka sin EBITDA marginal med 22 % enheter till 33 % EBITDA marginal. Att ha en hög effektivitet har olika orsaker men det handlar om att få in kunder och sedan behålla de så länge som möjligt.

Den enda särskiljande effekten som ett bolag i branschen kan ha är anändarvänlighet. Alla bolag har i princip samma produkter och samma möjligheter att använda sig av affiliates och snart google adwords mm. TV reklam har en viss skalbarhet såklart.

Om alla fick marknadsföra sig lika mycket så hade bolaget med mest kunder till sist varit det bolag med den bästa produkten och den bästa användarvänligheten.

För min egen del så har tiden spenderad på börsen varit extremt låg senaste 16månaderna och pga att man är nybliven förälder så finns tiden just nu inte där alls och jag prioriterar andra saker än börsen men försöker läsa nån halvtimme om dagen åtsminstone! Avkastningen kommande år kommer inte bli så bra men det är helt okej för mig :)
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Peter Wed, September 05, 2018 11:05:38

Tjenare Christian, Alltid lika kul att läsa dina tankar/kommentarer, jag tror att det är dags att titta på MRG, nu har aktien rasat sedan Q2 släpp trots fin rapport och fortsätt stark tillväxt. Bolaget är intressant ur flera aspekter. MRG är det bolag som i princip växer snabbast av alla Igaming bolag samtidigt som tillväxten är bred. Österrike är intressant, likaså diskussionen kring aktiveringar samt satsningen på E-sport. Finns mycket att vända på om du är manad att gräva i caset. Här är kvalitietsaktiepodden som tog upp MRG i sin senaste avsnitt och la några kommentarer om Q2. https://www.acast.com/kvalitet saktiepodden/avsnitt-22-g5-pa- g-eller-betta-pa-bettan Absolut en aktie att ha H2-2018. Mr Green snart växer snabbare än dubbelt så högt värderade Leo Vegas,..nu är det klassskillnad. I juli lär Mr Green växa organiskt runt 30 % I juli lär Leo Vegas växa organiskt runt 5 % Slänger några exempel här om Tillväxt i Juli Q2 x4 bland speloperatör: Mr Green långt över 30 %. Ev /s 0,9 (Österrike borträknat ) Kindred ca 23 % Ev /s 2,5 Betsson 23 % Ev /s 1,8 Leo Vegas 2 % Ev /s 2,3 efter Q2 har min tro på caset förstärkts, riktigt fin tillväxt. Österrike behöver du inte oroa dig över. Skatten och rejäla räntor är redan avsatta i resultaträkningen. Andra operatörer är också verksamma i Österrike. Mr Green kommunicerade endast att Julis tillväxt är långt över målet på 40 %. har endast en mindre del sportbok så siffrorna är nog mer rättvisande för resten av H2. Mr Green har tappat mycket mer sedan rapporten som var riktigt bra och högre än förväntat samt guidar Juli som långt över målet på 40 % tillväxt......helt makalöst. Men förmodligen är jag ute och cyklar? Lämna gärna gng feedback.. :) Ps: tipsar om gårdagens VD presentation från temadag hos börsplus. Mvh, Peter

Posted by Peter Wed, September 05, 2018 11:03:03

Hej, Har du hunnit kolla MRG?

Posted by Christian Wed, June 13, 2018 13:14:27

#Anders

Jag köpte faktiskt G5 kring 270 för ett tag sen även detta under lite baisse i princip är G5 ganska likt ett spelbolag på det sättet man använder marketing för att kunna växa. Skulle nog jämföra det med Leovegas av de operatörer som nu finns. Min vikt nu då jag släppt är runt 13-14% så inte jättestort.

Använd lägen där aktie är out of favor och du blir stormrik

Skillnad: Spelbolag regulatorisk risk, G5 risker vad gäller framtida spel

Posted by Filip Tue, June 12, 2018 12:18:11

När jag försöker läsa mellan raderna så tycker jag att din förmåga att rationellt sortera mellan brus och viktig information är outstanding. Både i fallet med Cherry på 45, Evolution på 250 (insidersälj mm) och nu möjligtvis med Leo på 75. Tycker att detta är ett praktexempel på hur viktigt psykologin är i investeringar, men visar också hur svårt det är att vara en contrarian. Skulle uppskatta lite resonerande kring denna frågan om du har tid över: Hur gör du för att avgöra om det är brus eller relevant? Jämför du nyheten med hårddata eller är det en erfarenhet/magkänsla/intuition som avgör?

Posted by Martin Tue, June 12, 2018 05:51:12

Tack, och njut av småbarnstiden! :-)

Posted by JR Mon, June 11, 2018 22:13:58

Grattis!

Posted by Anders Mon, June 11, 2018 21:11:25

Tack för info Christian och stort grattis till ert barn :) Har du någon åsikt om G5 ?