Finding α oppurtunities

Finding α oppurtunities

Om bloggen

Strategier, Filosofier, InvesteringsCase

Shotin from the hip like a cowboy

InvesteringsfilosofiPosted by Christian Tue, August 08, 2017 22:51:07
Något av de viktigaste attributen jag tror man behöver som investerare är tålamod och förmågan att välja sina skott.

Bara när du har risk reward på din sida bör du göra ditt drag, allt annat är icke värdeskapande och tiden bör ägnas åt annat och pengarna placeras i en vettig fond.

Hur enkelt är det att stå och titta på när alla andra köper aktier hejvilt och tjänar pengar i en bullmarket utan någon djupare insikt? I början av min karriär var jag mycket mer triggerhappy än vad jag är idag, och färre och färre transaktioner har lett till högre avkastning. Bara erfarenhet, självförtroende, eftertänksamhet logiskt rationellt tänkande kan få transaktionerna att gå ner.

Matematiken eller reseachen bakom investeringar är inte speciellt svårt, däremot att eliminera alla misstag man gör pga psykologiska faktorer är väldigt svårt, men det är också där edgen finns att hämta. Att producera 30 % årlig avkastning över tid fungerar inte om man ger bort pengar till smartare personer som kan bolag bättre än vad man kan själv några gånger per år.

Senaste året har 2 investeringar gjorts, det ena är Evolution Gaming group som jag ansåg vara alltför lågt värderat i höstas kring 250kr, och på senare tid Leovegas som efter några rapporter med lönsamhet bevisat att deras prognoser är realistiska vilket gjorde aktien tokbillig på 37 kr. Dessa 2 investeringar har varit en meningsfull portion av min portfölj vilket har bidragit till att totala portföljen gått väldigt bra. Bra lägen kommer sällan och man bör alltid få betalt för sin research och sitt sökande och sittande.

Evolution gaming bör kunna handlas till omkring 25-26x 2018, ==> mitt inköp gjordes till P/E 12 ==> för ett bolag som växt över 55 % i år och är marknadsledande. NetEnts VD pratar om hur otroligt svårt de har att ta sig in på marknaden och göra avtryck pga Evolution starka närvaro, det är underbara nyheter. Uppsida på 1 års sikt är ca 25 % tror jag
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anton Thu, December 28, 2017 16:31:37

Hej Christian!

Hade varit kul att höra dina tankar om CTM, har för mig att du skrev att det var ett av dina innehav tidigare när snåljåpen intervjuade dig. Antar att du inte ligger kvar men hade varit kul att höra vad du tycker då jag tycker det verkar som att det finns väldigt delade meningar om bolaget.

/Anton

Posted by Poor Charlie Mon, December 25, 2017 12:23:09

Nemcap.

Tack för att du tog dig tid, kl 19 på julafton I might add... <3
Ha en fortsatt trevlig helg, och gott nytt år!

/Poor Charlie

Posted by Nemcap Sun, December 24, 2017 18:54:20

Jag tycker det är bättre med en ISK då skatten är så enormt låg nu med dagens räntenivåer du får ta dig en tänkare sen med 3-4% repo kanske :) Sen är det svårt att hålla något i 20/30 år såvida det Inte är ett investmentbolag. På 30 års sikt kan de nog löna sig med vanligt konto om du verkligen skall hålla då tänkte jag altenativkostnad på isk skatten som compoubdas i 30 år vs att betala 20%? På totalt kapital efter 30’år

Posted by Poor Charlie Sun, December 17, 2017 15:09:48

Hej Nemcap,
Din blogg uppskattas enormt! Tack för dina många insightful tips!
Har en snabb fråga angående kontoformer.
Är det värdare att ha en vanlig aktiedepå om man tänker compounda sina innehav över en 10-15-20-30 års period, eller blir ISK billigare i vilket fall?

Tänker en Berkshire variant där man aldrig säljer sina innehav och behöver skatta på vinsten, men samtidigt måsta skatta på utdelningen contra en vanlig ISK där man skattar årsvis men aldrig på utdelningar. (alt. enbart köper bolag som compoundar internt i aktiedepå utan dividends och köper svenska bolag som delar ut i ISK, och utländska i KF?)
Finns det en generell brytpunkt att gå efter? Vad gör du?

Tack för att du tar din tid att svara.

P.s. Kan du nämna någon obscure profil som gått under radarn men har gett dig många idéer och visdomar? Jag tänker Charlie istället för Warren.
Jag kan börja med John Singleton som jag anser har portfolio mgmt down to a T alt. Marty Whitman som jag tycker fångar the essence of Lynch och Graham med "GADCP".

Posted by Daniel Tue, December 05, 2017 12:56:52

Är också intresserad av vad du har för tankar om Global Gaming. Ser väldigt billigt ut, men verkar inte som att marknaden håller med.

Posted by A.S Sun, December 03, 2017 13:25:48

Hade varit trevligt med ett nytt inlägg snart, eller får vi vänta till årssummeringen? :)
Vad tycker du f.ö om Global Gaming? Q3 var ju väldigt bra

Posted by NemCapSE Wed, October 25, 2017 13:19:14

Och att sizen är mindre är helt enkelt för att jag är mindre säker på caset än jag var på tex fortnox där sizen var stor från början. Och sen vill jag har rygge fri då jag eventuellt säljer om något förändras mm

Posted by nemcapse Wed, October 25, 2017 13:15:30

Ang Omnicar så är sizen inte så stor, medan sizen i fortnox var betydligt större, finns vissa skillnader som gör att detta varierar. Att skriva om Omni har jag valt att inte göra pga kurspåverkan mm väldigt litet bolag

Posted by Nya inlägg Fri, October 20, 2017 11:00:03

Hej!

Dina inlägg är väldigt lärorika och att läsa hur du resonerar är väldigt inspirerande. Finns det möjlighet att du, när du har tid, kan skriva fler inlägg?

Som skribenten nedan skriver, hade ett inlägg om din investering i Omnicar uppskattats.

Posted by A.S Thu, October 19, 2017 21:15:40

Ja ett inlägg om Omnicar hade uppskattats :)

Posted by MrGreen Thu, September 28, 2017 14:13:55

Såg på twitter att du hade köpt dig in i danska Omnicar, något speciellt du fastnade för hos bolaget?

Kikade igenom det lite smått och siffrorna såg inte helt tokiga ut, dock inte lika sexig produkt man levererar... men smaken är som baken :)

Posted by NemCapSE Sat, September 09, 2017 17:28:35

#Mrgreen
Inte kikat jättemycket på bolaget men ser billigt ut om de fortsätter leverera på detta sätt, har en liten post där.

#Misstagssökaren
Har faktiskt viktat upp cherry och ner Leovegas efter cherrys lilla kursfall. ungefär samma EV och samma storlek på nätspel men cherry ger ygg och GL upptill

#underhugg

Jag tror det är bra att vara aktiv i början av sin karriär och "göra så mycket som möjligt" eftersom man lär sig mycket av det och det kan nog speeda på utvecklingen tror jag

Posted by MrGreen Thu, August 24, 2017 11:15:04

Tack för en trevlig läsning. Äger inte Evolution och kommer inte köpa in mig, dock intressant att läsa dina tankar.

Har senaste tiden köpt på mig Mr Green då jag ser en bättre R/R där. Har du kikat något på det bolaget?


Posted by Misstagssökaren Thu, August 17, 2017 21:03:26

Jag gillar skarpt att du delar med dig av dina tankar! Mycket intressanta sådana.

Ligger du kvar i Cherry, om man får fråga?

Posted by NemCap.se Wed, August 16, 2017 23:27:13

Underhuggaren: Nej det tror jag inte, jag tror man behöver göra lite misstag här och där och skaffa sig erfarenhet annars kan man inte lära sig ;)

Man kan dock slippa att göra alla misstag genom att lära sig av andra

Posted by Underhuggaren Wed, August 09, 2017 04:49:47

Tror du att du hade lärt dig lika mycket om du hade varit mer passiv i ditt köpande från början av din karriär?